NewsyTymi potrawami Wojciecha Modesta Amaro zachwycił się świat! Znamy menu wszystkich dań Polaka na międzynarodowym festiwalu

Tymi potrawami Wojciecha Modesta Amaro zachwycił się świat! Znamy menu wszystkich dań Polaka na międzynarodowym festiwalu

Menu Wojciecha Modesta Amaro na Obsession 16
Menu Wojciecha Modesta Amaro na Obsession 16
Rafał Kowalski
10.02.2016 19:31, aktualizacja: 11.02.2016 01:03

Wojciech Modest Amaro jest właścicielem jednej z najlepszych restauracji w Polsce. Jego Atelier Amaro jako pierwsze w kraju otrzymało w 2013 roku prestiżowe wyróżnienie - gwiazdkę Michelin. Sam Amaro szerokiej publiczności dał się poznać jako surowy szef w programie Hell’s Kitchen. Dodatkowo jest przewodniczącym jury w Top Chefie, jednym z największych hitów telewizji Polsat.

Kilka dni temu w Wielkiej Brytanii, w ekskluzywnym hotelu Lancashire odbyła się 16. edycja prestiżowego festiwalu kulinarnego Obsession. Tegoroczne wydarzenie miało dla nas szczególne znaczenie, ponieważ po raz pierwszy w historii tego konkursu, wśród najlepszych kucharzy znalazł się polski szef kuchni.

Udział w festiwalu był dla Wojciecha Modesta Amaro wielkim wyróżnieniem i wydarzeniem pełnym emocji. Mistrz kuchni wraz ze swoim zespołem zachwycili gości zaproponowanymi daniami. Sam szef podsumował kolację w następujących słowach:

Udział w Obsession/Northcote był dla nas ogromnym wyzwaniem, głównie logistycznym, ale w czasach, gdy organizowane są sympozja i spotkania, możliwość po prostu gotowania i pokazania kuchni polskiej w mojej autorskiej odsłonie była dla mnie okazją, której nie mogłem przepuścić. Miałem przyjemność rozmowy po naszej kolacji z wszystkimi gośćmi, krytykami kulinarnymi, szefami i wiem, że zostali głęboko poruszeni i było to dla nich przeżycie kulinarne najwyższych lotów – cóż więcej chcieć

Udało się nam dowiedzieć, jakie dania szef Amaro zaserwował gościom Festiwalu Obsession. Okazuje się, że mistrz kuchni postawił na składniki z najwyższej półki, które połączone w nietypowy sposób cieszyły nie tylko podniebienia, ale i oczy gości. Wśród przygotowanych potraw znalazły się:

  • Polski kawior z jesiotra z jadalnymi kamieniami z wędzonego węgorza, marynowanej dyni i pieczonego kalafiora
  • Mini sandwich z kaszanki z orzechami i chipsami z palonej cebuli
  • Tatar z troci z dressingiem z jarzębiny i rokitnika
  • "Pierogi " z sera z kapustą marynowaną w occie sosnowym i fermentowanym czosnkiem
  • Halibut w przyprawie piernikowej z czyśćcem błotnym w marynacie z płatków róży, sos szafranowy i listki nasturcji
  • Pierś gołębia w węglu drzewnym, cannelloni z buraka z pianą z ginu
  • Lody chałwowe z solonym makiem
  • "Gruszka " - sernik świerkowy, pigwa z octem jabłkowym i trybulą

Zobaczcie w naszej galerii zachwycająca dania, które wyszły spod ręki najlepszego szefa kuchni w kraju. Te potrawy to małe arcydzieła!

Kim są uczestnicy 5 edycji programu Hell's Kitchen?
Kim są uczestnicy 5 edycji programu Hell's Kitchen?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także