Jak radzą sobie restauracje po "Kuchennych rewolucjach"? Magda Gessler podała imponujące kwoty
Magda Gessler wyznała, ile zarabiają restauracje, w których odbywają się "Kuchenne Rewolucje". Z knajpek, które ledwie przędą lub mają długi, restauratorka tworzy maszyny do zarabiania pieniędzy. Jaki jest jej sekret?
05.11.2024 | aktual.: 05.11.2024 12:07
"Kuchenne Rewolucje" to popularny program telewizyjny prowadzony przez Magdę Gessler, mający na celu transformację podupadających restauracji w Polsce. Za sprawą swojego niepowtarzalnego stylu i wiedzy kulinarnej, Gessler od ponad dekady wpływa na losy wielu gastronomicznych przedsięwzięć. W programie Gessler często zaskakuje, wprowadzając zmiany nie tylko w menu, ale także w wyglądzie lokali. Magda Gessler mimo sukcesów przestrzega, że branża gastronomiczna to trudny orzech do zgryzienia. Restauratorzy po udanych rewolucjach często poprawiają swoje obroty, chociaż droga do tego sukcesu bywa pełna wyzwań.
Sukcesy restauracji po "Kuchennych Rewolucjach"
Wizyta Magdy Gessler w lokalu, który przechodzi kuchenne rewolucje, trwa tylko kilka dni. Czy restauratorzy wyciągają wnioski i stosują się później do zaleceń restauratorki? Jakie są tego efekty?
Wyciągają, wyciągają. To już się skończyło. Teraz są sukcesy finansowe, że po "Kuchennych Rewolucjach" z 1500 zł robią 15-20 tysięcy obrotu dziennie. Restauracja taka jak "Ragazzi da mangiare", która ma dwie osoby gotujące i 8 stolików, robi od 18 do 20 tysięcy dziennie obrotu. Czyli taka droga pizza ma wzięcie - stwierdziła Gessler w odpowiedzi na pytanie naszej reporterki, Karoliny Motylewskiej.
Magda Gessler zdradza sekret na sukces w gastronomii
Założenie własnego biznesu gastronomicznego wydaje się zatem świetnym pomysłem.
To jest najtrudniejszy biznes na świecie. Ja nie znam trudniejszej pracy, większego poświęcenia i zaangażowania, które mogą się skończyć największym sukcesem, poza gotowaniem. To jest gorsze od wojska. To naprawdę jest bardzo ciężka praca - wyznała Magda Gessler naszemu portalowi.
Jaki jest zatem sekret sukcesu w tej branży?
Trzeba to kochać, kochać ludzi, robić fantastyczną atmosferę, nie myśleć tylko o własnym portfelu, ale też być przygotowanym na różne sytuacje. Trzeba być otoczonym prawnikami, nawet psychologiem, lekarzem. Trzeba sprawdzać, kogo mamy w załodze, czy ludzie są zdrowi, czy są fizycznie przygotowani do pracy, czy nam nie wysiądą na którymś etapie. Trzeba obstawić absolutnie każdą półkę - powiedziała restauratorka.