NewsyPrzepisy na Wielkanoc: mazurek Magdy Gessler i fit-babka Anny Lewandowskiej. Jak je zrobić?

Przepisy na Wielkanoc: mazurek Magdy Gessler i fit‑babka Anny Lewandowskiej. Jak je zrobić?

Przepisy na Wielkanoc. Lewandowska i Gessler
Przepisy na Wielkanoc. Lewandowska i Gessler
Zuza Maciejewska
20.04.2019 12:09, aktualizacja: 20.04.2019 14:18

Magda Gessler to restauratorka, która wyznacza kulinarne trendy od lat. Nic więc dziwnego, że jej przepisy cieszą się sporą popularnością wśród Internautów, którzy szukają smacznych sposobów na celebrowanie świąt w gronie najbliższych. Z okazji Wielkanocy dużym zainteresowaniem cieszy się mazurek.

Jaki jest sekret idealnego ciasta? Gessler zdradza, że są to przede wszystkim świeże jajka oraz masło. Od idealnych proporcji żółtek i masła zależy to, czy mazurek będzie lekki i pyszny. By go przygotować, trzeba w pierwszej kolejności upiec kruche ciasto. Do tego potrzebne będą:

  • 4 ugotowane żółtka
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 300 g mąki łyżka lodowatej wody
  • szczypta soli
  • skórka starta z cytryny

Co zrobić by wykonać ciasto według przepisu Magdy Gessler? W pierwszej kolejności należy żółtka przetrzeć przez drobne sito. Następnie trzeba dodać do nich cukier masło i mąkę. Potem łyżkę lodowatej wody i szczyptę soli. Na końcu powinno się dodać skórkę z cytryny. Całość zagniatamy, zawijamy i wkładamy do lodówki.

Na wierzch mazurka można ułożyć wszystko, co uważa się za stosowne. Magda Gessler sugeruje m.in. sos różany i masę marcepanową.

Mazurek Magdy Gessler
Mazurek Magdy Gessler

Anna Lewandowska: bezglutenowe ciasto wielkanocne

Jeśli natomiast dbacie o formę, Anna Lewandowska ma dla Was rozwiązanie. Żona Roberta Lewandowskiego na swoim blogu zdradziła przepis na bezglutenową babkę cytrynowo-pomarańczową. Do jej wykonania potrzebne będą:

  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej,
  • 5 jajek,
  • 200 ml masła klarowanego,
  • 200-250 g cukru kokosowego,
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • tarta skórka z cytryny i pomarańczy,
  • sok z 1/2 cytryny

Jak stworzyć idealne ciasto według przepisu Ani Lewandowskiej? Wystarczy jajka ubić w całości mikserem. Następnie dodać cukier kokosowy i ubijać, aż masa będzie puszysta. Mąkę ziemniaczaną należy wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Skórkę trzeba zetrzeć na tarce na małych oczkach. Do całości dodać resztę składników i wszystko wymieszać. Ciasto będzie gotowe po godzinie pieczenia w 180 stopniach.

Skusicie się na któryś z przepisów?

  • Slider item
  • Anna Lewandowska w świątecznym nastroju czeka na Wielkanoc
  • Magda Gessler - wiosenna ramówka TVN Lifestyle
  • Magda Gessler z synem Tadeuszem
  • Magda Gessler – TVN wiosenna ramówka 2019
  • Slider item
  • Slider item
[1/7]
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także