Przepisy na Wielkanoc: mazurek Magdy Gessler i fit‑babka Anny Lewandowskiej. Jak je zrobić?
20.04.2019 12:09, aktual.: 20.04.2019 14:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Magda Gessler to restauratorka, która wyznacza kulinarne trendy od lat. Nic więc dziwnego, że jej przepisy cieszą się sporą popularnością wśród Internautów, którzy szukają smacznych sposobów na celebrowanie świąt w gronie najbliższych. Z okazji Wielkanocy dużym zainteresowaniem cieszy się mazurek.
Jaki jest sekret idealnego ciasta? Gessler zdradza, że są to przede wszystkim świeże jajka oraz masło. Od idealnych proporcji żółtek i masła zależy to, czy mazurek będzie lekki i pyszny. By go przygotować, trzeba w pierwszej kolejności upiec kruche ciasto. Do tego potrzebne będą:
- 4 ugotowane żółtka
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 300 g mąki łyżka lodowatej wody
- szczypta soli
- skórka starta z cytryny
Co zrobić by wykonać ciasto według przepisu Magdy Gessler? W pierwszej kolejności należy żółtka przetrzeć przez drobne sito. Następnie trzeba dodać do nich cukier masło i mąkę. Potem łyżkę lodowatej wody i szczyptę soli. Na końcu powinno się dodać skórkę z cytryny. Całość zagniatamy, zawijamy i wkładamy do lodówki.
Na wierzch mazurka można ułożyć wszystko, co uważa się za stosowne. Magda Gessler sugeruje m.in. sos różany i masę marcepanową.
Anna Lewandowska: bezglutenowe ciasto wielkanocne
Jeśli natomiast dbacie o formę, Anna Lewandowska ma dla Was rozwiązanie. Żona Roberta Lewandowskiego na swoim blogu zdradziła przepis na bezglutenową babkę cytrynowo-pomarańczową. Do jej wykonania potrzebne będą:
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej,
- 5 jajek,
- 200 ml masła klarowanego,
- 200-250 g cukru kokosowego,
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- tarta skórka z cytryny i pomarańczy,
- sok z 1/2 cytryny
Jak stworzyć idealne ciasto według przepisu Ani Lewandowskiej? Wystarczy jajka ubić w całości mikserem. Następnie dodać cukier kokosowy i ubijać, aż masa będzie puszysta. Mąkę ziemniaczaną należy wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Skórkę trzeba zetrzeć na tarce na małych oczkach. Do całości dodać resztę składników i wszystko wymieszać. Ciasto będzie gotowe po godzinie pieczenia w 180 stopniach.
Skusicie się na któryś z przepisów?
Zobacz także