Mateusz Gessler zmaga się z poważnym problemem przez inflację. Zmiany w restauracjach były nieuniknione. "To jest wyzwanie"
Mateusz Gessler przez większość Polaków kojarzony jest jako osobowość telewizyjna. Najpierw dał się poznać jako juror w programie Masterchef Junior, a obecnie możemy go oglądać w roli srogiego szefa kuchni we wskrzeszonym po sześciu latach formacie Polsatu Hell's Kitchen. Na opinię autorytetu kulinarnego zapracował już lata temu, prowadząc kilka świetnie przyjętych przez klientów restauracji.
03.11.2022 | aktual.: 03.11.2022 10:58
Gessler, który wychowywał się we Francji, jest właścicielem takich miejsc jak Warszawa Wschodnia, Ćma, Warszawski Sen czy DOCK19. Każda z tych restauracji cieszy się dobrymi opiniami klientów, a co za tym idzie, jest oblegana od rana do wieczora. Wszystko za sprawą pysznego jedzenia, profesjonalnej obsługi i cen na każdą kieszeń, które w ostatnim czasie ze względu na szybującą w górę inflację musiały ulec zmianie.
42-latek zdradził reporterce Jastrząb Post, jak nieustanne zmiany w cenach wpływają na dostępne w menu dania. W jaki sposób Mateusz próbuje walczyć z inflacją?
Mateusz Gessler o cenach w restauracjach w czasie inflacji
Gessler pozostaje lojalny wobec klientów, ale nie w każdym przypadku jest w stanie pozostawić ceny bez zmian:
Mimo szalejącej inflacji Mateusz nie zdecydował się na zmiany kadrowe:
Inflacja w październiku 2022 roku wyniosła 17,9 procent rok do roku, a w porównaniu z poprzednim miesiącem ceny wzrosły o 1,8 procent – wynika ze wstępnych danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS). Ostatni raz inflacja w Polsce była wyższa w grudniu 1996 roku, gdy wyniosła 18,5 proc. rok do roku.