Kto zostanie mistrzem pierogów? Borys Szyc walczy z Magdą Gessler
Magda Gessler jest najbardziej znaną polską restauratorką. Borys Szyc także dba o podniebienia swoich klientów. Kto z nich lepiej prowadzi swoje restauracje?
21.05.2024 10:54
Borys Szyc nie zamierza polegać tylko na aktorstwie i dlatego otworzył kolejną restaurację. Pierwsza, założona z Katarzyną Figurą, niestety została zamknięta. Jak radzi sobie nowe kulinarne dziecko aktora? Czy gwiazdor podaje tak dobre jedzenie, jak Magda Gessler?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Borys Szyc otworzył restaurację w Warszawie
Aktor usilnie stara się zaznaczyć swój ślad na gastronomicznej mapie Polski. Jakiś czas temu otworzył restaurację z Katarzyną Figurą. Knajpa w Giżycku została jednak niedługo później zamknięta , bo lokal nie spełniał podstawowych wymogów. Borys Szyc jednak się nie poddaje i tym razem postanowił zawojować podniebienia mieszkańców stolicy.
Jego "Akademia" otworzyła podwoje w 2013 roku. Restauracja początkowo wzbudzała kontrowersje, a samemu Szycowi zarzucano, że wykorzystuje swoje nazwisko, by zbić fortunę na jedzeniu, nie będąc jednocześnie właścicielem lokalu.
Chciałem poprosić, żebyście się pocałowali w tyłek i może wpadli coś zjeść U MNIE w restauracji - brzmiało dementi, które aktor wysłał do "Twojego Imperium".
CZYTAJ TAKŻE: Borys Szyc wyśmiał małopolską kurator. "Jeśli macie zły dzień, to przypominam...". Byłby świetnym jasnowidzem
Borys Szyc, a może Magda Gessler? Kto podaje lepsze pierogi?
Okazuje się, że Akademia radzi sobie całkiem nieźle już od ponad dziesięciu lat. Borys Szyc postarał się, by był to całkiem ekskluzywny lokal. Ostatnio odwiedził go Dymitr Błaszczyk z kanału "Sprawdzam Jak" i opisał swoje wrażenia w sieci.
Influencer zamówił dwie przystawki - wątróbkę za 48 zł i tatara za 59 zł.
Bardzo dobra. Smaczna, aromatyczna, bardzo esencjonalna. W środku została jeszcze jędrna. Nie jest zrobiona na wiór, jest zrobiona idealnie. Czy 48 zł bym za to zapłacił? Jako mini-fan wątróbki myślę, że tak - mówił później, a w przypadku tatara pochwalił wysoką jakość mięsa i odpowiednie jego doprawienie.
Na tym jednak Błaszczyk nie poprzestał. Kelner postawił przed nim zatem jeszcze pierogi z cielęciną i devolay.
Zobaczcie, co pierogi w restauracji Borysa Szyca mają w środku! Mamy tutaj...cielęcinę, bardzo delikatną. Niesamowicie wypełniony jest ten pieróg. Jest okrasa i jakaś zielenina... Naprawdę dobre! Ciasto delikatne, trochę zbyt sprężyste, dużo jajek tu dodano. Trochę za mało słone. Ale farsz! Delikatny, kruchutki, aksamitny, nie ma do czego się przyczepić - nie mógł się nachwalić dań, za które zapłacił po 59 zł.
Wygląda na to, że niedługo w stolicy może być dwoje mistrzów pierogów, a Magda Gessler może mieć poważną konkurencję.