Jak zrobić smaczną białą kiełbasę, zupę chrzanową, a jak pasztet w wersji light? Gwiazdy zdradziły nam swoje wielkanocne przepisy!
Święta wielkanocne już za kilka dni. Tymczasem w niemalże wszystkich domach trwają wielkie przygotowywania - sprzątanie, dekorowanie i... obmyślanie świątecznego menu. Niektórzy jak co roku wykorzystają sprawdzone, rodzinne przepisy, a inni - spróbują unowocześnić tradycyjne potrawy.
23.03.2016 | aktual.: 24.03.2016 11:55
Co pojawi się na świątecznym stole gwiazd? W rozmowie z JastrzabPost znani i lubiani zdradzili nam przepis na wielkanocne pyszności :) Katarzyna Cichopek sprzedała pomysł na pasztet w wersji light!
Przepis na pasztet light
Kurczaka dokładnie myjemy, marchew obieramy ze skórki - gotujemy razem w wodzie aż mięso będzie miękkie (ok. 1,5 godziny). Następnie studzimy mięso i oddzielamy mięso od kości - mięso mielimy 3 - krotnie razem z marchewką. Bułkę moczymy w wodzie, w której gotował się kurczak. Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną bułkę, jaja oraz przyprawy (duuużo przypraw, żeby pasztet miał smak!) - masę dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy posmarowanej odrobiną oleju rzepakowego i oprószonej bułką tartą. Pasztet pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok. 1 godzinę i 20 minut. Jego wartość energetyczna to 55 kcal/kanapka
Agnieszka Jastrzębska opowiedziała z kolei o zrobieniu smacznej, białej kiełbasy:
A co na święta proponuje mistrz gotowania, Mateusz Gessler?
A jaki pomysł na spędzenie świąt mają Paulina Krupińska i Agnieszka Kaczorowska? Koniecznie zobaczcie nasze wideo! :)