Jastrząb TVJastrząb TV ExclusiveJak zrobić smaczną białą kiełbasę, zupę chrzanową, a jak pasztet w wersji light? Gwiazdy zdradziły nam swoje wielkanocne przepisy!

Jak zrobić smaczną białą kiełbasę, zupę chrzanową, a jak pasztet w wersji light? Gwiazdy zdradziły nam swoje wielkanocne przepisy!

Święta wielkanocne już za kilka dni. Tymczasem w niemalże wszystkich domach trwają wielkie przygotowywania - sprzątanie, dekorowanie i... obmyślanie świątecznego menu. Niektórzy jak co roku wykorzystają sprawdzone, rodzinne przepisy, a inni - spróbują unowocześnić tradycyjne potrawy.

Jak zrobić smaczną białą kiełbasę, zupę chrzanową, a jak pasztet w wersji light? Gwiazdy zdradziły nam swoje wielkanocne przepisy!
Karolina Stęclik

23.03.2016 | aktual.: 24.03.2016 11:55

Co pojawi się na świątecznym stole gwiazd? W rozmowie z JastrzabPost znani i lubiani zdradzili nam przepis na wielkanocne pyszności :) Katarzyna Cichopek sprzedała pomysł na pasztet w wersji light!

Ja zaproszę na mojego bloga bo tam znajdzie się na lekki pasztet, żeby nie czuć się bardzo ociężale w te święta. Nie jestem zwolenniczką takiego najadania się na maksa, chociaż nie ukrywam, że kuchnia mojej mamy jest fantastyczna i trudno się oprzeć, ale staramy się później aktywnie spędzać czas. Oby w tym roku pogoda dopisała, bo pamiętam święta, kiedy padał śnieg więc mamy nadzieję, ze w tym roku będzie ciepło i będziemy mogli pójść na spacer.

Przepis na pasztet light

Kurczaka dokładnie myjemy, marchew obieramy ze skórki - gotujemy razem w wodzie aż mięso będzie miękkie (ok. 1,5 godziny). Następnie studzimy mięso i oddzielamy mięso od kości - mięso mielimy 3 - krotnie razem z marchewką. Bułkę moczymy w wodzie, w której gotował się kurczak. Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną bułkę, jaja oraz przyprawy (duuużo przypraw, żeby pasztet miał smak!) - masę dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy posmarowanej odrobiną oleju rzepakowego i oprószonej bułką tartą. Pasztet pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok. 1 godzinę i 20 minut. Jego wartość energetyczna to 55 kcal/kanapka

Agnieszka Jastrzębska opowiedziała z kolei o zrobieniu smacznej, białej kiełbasy:

U mnie oczywiście święta nie mogą się odbyć bez białej kiełbasy. Ja mam taki swój sposób wzięty od mojej kochanej mamy , że białą kiełbasę obsmaża się na patelni, w drugiej patelni obsmaża się bardzo dużo cebuli, którą się zalewa piwem. Później wstawia się kiełbasę do piekarnika i polewa właśnie tą cebulą połączoną z piwem. To jest szał. W mojej rodzinie od lat ten przepis jest wypróbowany, sprawdzony i ja też wreszcie nauczyłam się to robić.

A co na święta proponuje mistrz gotowania, Mateusz Gessler?

Uważam, że święta wielkanocne to bardzo ważny moment i zaczynamy od gorącej czekolady, później idziemy szukać czekolady w ogródku,a  później jak dzieci mają wielki uśmiech bo jedzą te czekolady to ja zaczynam gotować zupę chrzanową, wtedy dodaję do niej jajko, ziemniaki i wędzonkę. Jak kończymy jeść zupę to robimy sobie przerwę, a później robimy cielęcinę, albo rybę.

A jaki pomysł na spędzenie świąt mają Paulina Krupińska i Agnieszka Kaczorowska? Koniecznie zobaczcie nasze wideo! :)

Wybrane dla Ciebie