Agata Młynarska MUSI przestrzegać diety. Wszystko przez chorobę
Agata Młynarska zmaga się z chorobą, która wymaga od niej przestrzegania ścisłej diety. – To jest choroba, w której bez lekkości i poczucia humoru jest bardzo trudno – wprost mówiła o chorobie Leśniowskiego-Crohna. Gwiazda dziennikarstwa musiała zrezygnować z wielu produktów.
Agata Młynarska wspólnie z Jurkiem Owsiakiem prowadziła program "Róbta, co chceta!", a także finały WOŚP. Jej zaangażowanie w akcje charytatywne, takie jak "I Ty możesz zostać św. Mikołajem", przyniosło jej uznanie i sympatię widzów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gwiazdy o wakacjach. Jak spędzą tegoroczne?
Agata Młynarska jest chora. Z czym się zmaga?
Agata Młynarska od lat wprost mówi o problemach zdrowotnych. Dziennikarka cierpi na chorobę Leśniowskiego-Crohna – przewlekłe schorzenie zapalne przewodu pokarmowego. Dokucza jej też fibromialgia, spondyloartropatia i astma eozynofilowa
To jest choroba, w której bez lekkości i poczucia humoru jest bardzo trudno. Bo jak przejść przez sytuację, w której na przykład nagle narobisz do łóżka? Mnie się to przydarzyło i uwierzcie mi – jeżeli nie masz wokół osób, które ci sprzyjają – trudno to przeżyć – opowiedziała gwiazda podczas webinaru "Nieswoiste choroby zapalne jelit – chcę wiedzieć. Patient Empowerment Academy – seksualność w NZJ".
Agata Młynarska musi przestrzegać diety
Agata Młynarska ze względu na swój stan zdrowia musiała zrezygnować z wielu produktów spożywczych. Nie je glutenu, przetworzonego jedzenia, produktów na bazie mąki i mleka oraz fast foodów. – Wędlinę kupuję rzadko, mniej więcej raz na tydzień, oczywiście bez glutenu. W razie potrzeby sięgam po mleko ryżowe – zdradziła w rozmowie z dziennikarką portalu dziennikzachodni.pl.
Gwiazda dziennikarstwa preferuje za to kaszę gryczaną, jaglaną, ryż, jabłka, ryby i warzywa. – Jest naprawdę pysznie. Przysięgam: ja nigdy do tej pory tak fajnie, tak dużo i tak dobrze nie jadłam – opowiedziała w tym samym wywiadzie.