Dania Magdy Gessler kosztują KROCIE. Jej znajomy się rozgadał i wyjawił, dlaczego tak jest
Magda Gessler słynie z wysokiej jakości swoich produktów, za które trzeba zresztą sowicie zapłacić. Co na ten temat myśli inny znany restaurator u kucharz, jakim jest Michel Moran? Oto co nam powiedział.
28.02.2024 | aktual.: 28.02.2024 21:56
Michel Moran jest znanym kucharzem i restauratorem o korzeniach francusko-hiszpańskich. Od wielu lat mieszka w Polsce, gdzie jest doceniany za swoją działalność na gruncie kulinarnym. Trudno odmówić mu statusu gwiazdora. Reporterka Jastrząb Post Karolina Motylewska miała okazję porozmawiać z Michelem i zapytać go o udział programie "MasterChef Nastolatki", gdzie zaangażowano go jako jurora.
Michel Moran o programie "MasterChef Nastolatki"
Nasz rozmówca nie ukrywa, że praca na planie bardzo mu odpowiadała.
Ta młodzież jest niesamowita. Spędzając z nimi ponad 1,5 miesiąca, odkryłem, że nastolatki są trochę inne niż myślimy. Nie widziałem w nich buntu i tego, że żądają niestworzonych rzeczy. Mają swoje zdanie, chcą być wysłuchani, istnieć i żyć, a my powinnyśmy ich wysłuchać.
Czy debiutujące edycja "MasterChefa Nastolatki" przyniesie wiele emocji?
Dwa pierwsze odcinki to był ogromny stres. Bałem się, a nawet zastanawiałem, czy nadaję się do pracy z nastolatkami, a potem to poszło. Z Dorotą Szelągowską bardzo szybko się zaprzyjaźniłem. Tak samo z Tomkiem Jakubiakiem. Stworzyliśmy trio i myślę, że ten cały "koktajl" sprawił, że edycja będzie udana. (...) "MasterChef Nastolatki" jest energiczny, dużo się dzieje.
Michel Moran o Magdzie Gessler
Czy Magda Gessler dostała propozycję bycia jurorką i czy jej brak w programie coś zmienił?
Nie miała na to czasu, za dużo pracuje. Nie wiem, czy dostała propozycję bycia jurorką, nie mam pojęcia. Myślę, że to jest związane z jej kalendarzem i dużą ilością projektów, które realizuje, ale jak będzie MasterChef dla dorosłych, to z pewnością się pojawi.
Co sądzi o dość wysokich cenach produktów w restauracjach Magdy?
Prawda jest taka, że jeżeli coś jest smaczne, dobre, zdrowe i ma dobrą jakość, to niestety ma swoją cenę. Ja nie mam prawa komentować, czy to jest za drogo. Znam restaurację, w której jest pizza za 30 złotych i dla mnie ona jest za droga, bo nie jest smaczna. Nawet jeżeli by była za 5 złotych, niczego to nie zmieni.
Michel uważa, że ceny dań w restauracjach idą w parze z ich jakością.
U Magdy mogą być rzeczy droższe niż gdzie indziej, ale skoro one nam smakują, to nie są za drogie, one są warte tych pieniędzy.
ZOBACZ TAKŻE: Julia Wieniawa jest roszczeniowa? Malwina Wędzikowska twierdzi, że musiała "ustawić ją do pionu"
Dlaczego u Magdy Gessler jest drogo?
Poza tym restaurator wytłumaczył nam, skąd takie ceny w lokalach Magdy. Zwrócił uwagę na kilka kluczowych czynników: jakość, pochodzenie produktów, liczbę pracowników i wielkość lokali. U słynnej restauratorki za rosół należy zapłacić 37 zł, a za schabowy 86 zł. Zdaniem wielu takie kwoty to gruba przesada.
Zawsze trzeba znaleźć balans pomiędzy jakością i ceną. Wiem, gdzie Magda zamawia towar i ilu pracowników zatrudnia. Ma też duży lokal, więc wybaczmy Magdzie ceny. W restauracjach możemy zjeść w różnych cenach, więc musimy sami wybierać, co dla nas lepsze.
Jesteście fanami kuchni Magdy?