Chcesz sprawić, aby świąteczny pasztet zachwycił wszystkich? Ewa Wachowicz ma jeden PROSTY TRIK
Dobry pasztet świąteczny o odpowiedniej konsystencji może okazać się większym wyzwaniem, niż się to wydaje. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która zdradziła swój prosty sposób na ten problem.
Nastał czas wielkanocny, a wraz z nim na nasze stoły przywędrowało mnóstwo tradycyjnych przysmaków. W wielu polskich domach z okazji tego święta przygotowuje się pasztety. Upieczenie ich jednak w taki sposób, aby się nie rozlatywały, czasami stanowi niemałe wyzwanie. Jaką poradę dla wszystkich gotujących ma Ewa Wachowicz?
ZOBACZ TEŻ: To będzie królowa wielkanocnego stołu. Magda Gessler zdradziła przepis na sałatkę jarzynową
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bart Pniewski i Nicole Pniewska o Allanie Krupie i Edycie Górniak. Czy jest szansa na rozejm?
Ewa Wachowicz i jej sposób na świąteczny pasztet
Gotując w studiu "halo tu polsat", Wachowicz zdradziła, co według niej jest niezbędnym składnikiem w procesie przygotowywania świątecznego pasztetu. Była miss sugeruje, aby do zbitej mięsnej masy dolać trochę wcześniej przygotowanego rosołu. To właśnie on jest kluczowy, aby pasztet ostatecznie wyszedł odpowiednio wilgotny i się nie rozlatywał.
Co zrobić żeby pasztet był cudowny, fantastyczny? Po pierwsze możemy zużywać mięso, chociażby z rosołu czy to, co robimy na święta, ale żeby on nie był suchy, dolewamy koniecznie dobrego rosołu. Zawsze do takiej masy pasztetowej jak dolejemy rosołu, to wtedy ten pasztet będzie fajny, wilgotny, będzie się dobrze kroił, a nie rozpadał - powiedziała.
Przepis na pasztet z kurczaka autorstwa Ewy Wachowicz
(Przepis pochodzi ze strony internetowej Ewy Wachowicz)
Składniki:
- 1 kurczak
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- seler
- 300 g wątróbki drobiowej sparzonej
- 400 g boczku wędzonego
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- natka pietruszki
- 2 jajka
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżeczki domowej mieszanki przypraw
- sól
- pieprz
- ¼ szklanki rosołu
- 200 g boczku wędzonego
Przygotowanie:
Kurczaka ugotować z warzywami. Mięso oddzielić od kości. Przepuścić dwa razy przez maszynkę - razem z warzywami, wątróbką, boczkiem, odciśniętą bułką i pietruszką.
Wbić jajka. Dodać przyprawy. Wymieszać. Dolać rosołu z gotowania kurczaka - tyle, by masa nie była za sucha, w przeciwnym razie pasztet będzie się rozpadał. Dno foremki wyłożyć plastrami boczku, nałożyć masę pasztetową, na wierzchu ułożyć plastry boczku. Piec przez ok. 40 minut w temp. 180 st. C.
Podawać z chrzanem. Świeży tarty chrzan (choć może być ze słoiczka) połączyć z posiekanym jajkiem na twardo, śmietaną i majonezem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.