Prawie 33 zł za dwa jajka i 98 zł za pół kg pasztetu. Magda Gessler znów zaszalała z ofertą na Wielkanoc
Magda Gessler serwuje ofertę wielkanocną w swojej restauracji, podobnie jak inne gwiazdy polskiej gastronomii. Porównaliśmy ceny potraw u prowadzącej "Kuchenne rewolucje" z tym, co na święta przygotowują Ewa Wachowicz czy Robert Lewandowski.
Jak co roku w okresie przedświątecznym w sieci dyskutuje się o wielkanocnych daniach z restauracji znanych osób. Spore zainteresowanie tradycyjnie wzbudziła oferta, którą przygotowała Magda Gessler w delikatesach "U Fukiera". Własne menu z żurkami, jajami i sałatkami jarzynowymi przygotowały też inne gwiazdy, które prowadzą własne punkty gastronomiczne, w tym Ewa Wachowicz, Piotr Adamczyk i Mateusz Gessler. Porównaliśmy oferty wielkanocne celebrytów, by sprawdzić, co i za ile sprzedają.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:
TYLKO U NAS: Magda Gessler tłumaczy, jak przygotowuje sałatkę jarzynową na Wielkanoc. "Ubóstwiam w niej dużo jajek, ale nie znoszę dużej ilości cebuli"
Magda Gessler gotowa na Wielkanoc. Ceny za jej potrawy (znowu) zaskakują
Wiemy, co tym razem znalazło się w świątecznej karcie dań u Magdy Gessler. Pięć połówek jaj faszerowanych szynką od gwiazdy "Kuchennych rewolucji" kosztuje 41 zł, a jaja z pieczarkami i koprem – 38 zł. Za 200 g pasty jajecznej ze szczypiorkiem od znanej restauratorki trzeba było zapłacić 35 zł, a za 300 g sałatki jarzynowej – 43 zł. Jeśli chodzi o wędliny od Magdy Gessler, to 500 g kiełbasy jałowcowej kosztowało u niej 37,50 zł, a białej parzonej – 39,50 zł.
Schab ze śliwką z "U Fukiera" to był koszt 78 zł, boczek kosztował 79 zł, a 400 g pasztetu z dziczyzny i grzybów – 98 zł. Za chrzan klienci musieli zapłacić 22 zł, a za sos tatarski – 39 zł. Mazurek różany z delikatesów Gessler kosztował 67 zł, a kajmakowy lub z białą czekoladą i kardamonem – 63 zł. Swoją babę z bakaliami wyceniła na 88 zł (za 1,2 kg), a jabłecznik z cynamonem – na 77 zł. Najdroższym ciastem w wielkanocnej ofercie Gessler jest beza z kremem za 133 zł.
ZOBACZ TEŻ: Wielkanoc w wersji fit od Anny Lewandowskiej. Sprawdź PRZEPIS na mazurka daktylowo-czekoladowego
Ile kosztuje oferta wielkanocna w restauracji Piotra Adamczyka? Sprawdziliśmy!
Sprawdziliśmy też, jak wyglądają ceny za wielkanocne potrawy w restauracji "Stary Dom", którą założył Piotr Adamczyk. Za porcję galarety z wieprzowych nóg i papryczki faszerowane serem wiejskim trzeba było zapłacić 47 zł. O 2 zł więcej trzeba było wyłożyć, by kupić sałatkę jarzynową i śledzia w różnych odsłonach. Schab po warszawsku w lokalu sławnego aktora kosztował 53 zł. Restauracja sprzedawała też domowy pasztet wieprzowo-cielęcy za 99 zł/1 kg oraz pierogi (cielęce lub ruskie) – za 47 zł/7 szt. i pierogi z kozim serem i szpinakiem –49 zł/7 szt.
W ofercie "Starego Domu" znalazła się także m.in. pieczeń z indyka z ziemniaczanym purée za 85 zł oraz pół kaczki z modrą kapustą i kluskami śląskimi za 97 zł. Prawie litr żuru na zakwasie z prawdziwkami i białą kiełbasą kosztował 89 zł. Jeśli chodzi o ciasta, to pięć kawałków strudli (malinowe lub z serem) i ciasta drożdżowego kosztowało 95 zł. Cena za sześć porcji baby drożdżowej i cztery porcje mazurków wynosiła 99 zł, a za pięć kawałków sernika trzeba było zapłacić 125 zł. 10 porcji makowca z restauracji Adamczyka kosztowało 180 zł, a za tort bazowy (kawowy, żurawinowy lub malinowy) trzeba było zapłacić 240 zł.
POLECAMY: Katarzyna Bosacka radzi, jaką szynkę wybrać do święconki. Radzi, na co należy zwrócić uwagę
Ewa Wachowicz przygotowała ofertę na Wielkanoc. Chleb w cenie udka z kaczki
Ewa Wachowicz w swojej krakowskiej restauracji "Zalipianki" również przygotowała ofertę wielkanocną. Za sernik i makowiec od gwiazdy programów Polsatu trzeba zapłacić po 180 zł za sztukę. Z kolei 300 g sosu tatarskiego lub chrzanu z "Zalipianek" kosztował 20 zł, a chleb pszenno-żytni z czarnuszką i udko z kaczki na 30 zł. Litr żurku na wędzonce z grzybami i kremu chrzanowego kosztuje u Wachowicz 40 zł, zaś kilogram białej kiełbasy – 50 zł, sałatki jarzynowej – 60 zł, a śledzia w śmietanie lub oleju – 70 zł.
Mateusz Gessler naszykował ofertę na Wielkanoc. Sprawdź ceny!
Ofertę wielkanocną ma też Mateusz Gessler w swojej "Warszawie Wschodniej". Za 500 g białej kiełbasy musimy zapłacić 48 zł, a za kiełbasę pieczoną w kapuście lub zamoczoną w sosie chrzanowym – 68 zł. Pasztet wegetariański od Mateusza Gesslera kosztuje 56 zł/300 g, a pasztet z kaczki – 76 zł/300g. Za 500 g schabu pieczonego w ziołach trzeba zapłacić 76 zł, a za cztery kawałki (ok. 320 g) schabu po warszawsku – 64 zł. Pół kilograma sałatki jarzynowej w "Warszawie Wschodniej" kosztuje 46 zł, a sałatki śledziowej – 64 zł. Prawie litr zupy chrzanowej i żurku na zakwasie z białą kiełbasą u prowadzącego "Hell's Kitchen" kosztuje 64 zł, a zupy rybnej – 86 zł.
Mateusz Gessler sprzedaje też wielkanocny bigos staropolski za 68zł/500 g oraz gołąbki: w sosie pomidorowym za 58 zł/6 szt., a w sosie żurkowym – za 68 zł/6 szt. Kaczkę faszerowaną z jabłkami możemy u niego kupić za 74 zł za sztukę, a pieczeń cielęcą w sosie borowikowym – za 98 zł/400g. Cena za 400 g chrzanu tartego ze śmietaną i ćwikły z chrzanem wynosi 34 zł. Co się tyczy ciast, to 600 g baby drożdżowej w "Warszawie Wschodniej" kosztuje 60 zł, 900 g keksu, 800 g tarty cytrynowej i 500 g mazurka kajmakowego – po 80 zł, a 800 g sernika wiedeńskiego – 120 zł.