Wielkanoc w wersji fit od Anny Lewandowskiej. Sprawdź PRZEPIS na mazurka daktylowo-czekoladowego
Już za moment w kalendarzu Wielkanoc, a ty dalej szukasz inspiracji na tradycyjne dania w zdrowszym wydaniu? Z pomocą przychodzi przepis Anny Lewandowskiej na mazurka daktylowo-czekoladowego. Prosty i szybki!
Wielkanoc tuż-tuż. Polskie stoły już wkrótce uginać się będą od tradycyjnych świątecznych potraw. Nieodłącznym elementem każdej wielkanocnej celebracji są słodkie mazurki. W tym roku chcesz jednak przygotować ich mniej kaloryczną, zdrowszą wersję? Sprawdź przepis autorstwa Anny Lewandowskiej na mazurka daktylowo-czekoladowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapytaliśmy Agnieszkę Kaczorowską o Antka Smykiewicza. Gurłacz stanął w jej obronie!
Przepis na mazurek daktylowo-czekoladowy od Anny Lewandowskiej
(Przepis podchodzi ze strony Healthy Plan by Ann)
SKŁADNIKI:
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 100 g mąki ryżowej
- 30 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 70 ml syropu klonowego/miodu
- 80 ml masła klarowanego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka daktyli
- 2 łyżki kakao
- 1 puszka mleczka kokosowego
- kilka sztuk migdałów
- kilka sztuk jagód goji
- garść chipsów kokosowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Foremkę w kształcie prostokąta lub kwadratu wyłóż papierem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj syrop klonowy i masło klarowane i zagnieść ciasto. Ciasto przełóż do formy i piecz około 15 minut. Daktyle namocz we wrzątku. Następnie daktyle zblenduj z mleczkiem kokosowym, kakao i migdałami. Na ciasto wyłóż masę z daktyli i udekoruj chipsami kokosowymi oraz jagodami goji