To będzie królowa wielkanocnego stołu. Magda Gessler zdradziła przepis na sałatkę jarzynową
Magda Gessler jest niewątpliwie królową polskiej gastronomii. Od czasu do czasu zdradza swoje tricki, dzięki czemu każdy może wyczarować potrawy jak z jej restauracji. Tym razem podzieliła się przepisem na królową polskich świąt - sałatkę jarzynową.
Magda Gessler to jedna z najbardziej rozpoznawalnych postaci w polskim show-biznesie, znana przede wszystkim z prowadzenia programu "Kuchenne rewolucje". Od 15 lat przyciąga przed telewizory szeroką publiczność, oferując restauracjom pomoc w postaci gruntownej metamorfozy. Jej bezkompromisowy styl i dosadność w wyrażaniu opinii wzbudzają kontrowersje, ale także przyciągają widzów.
Magda Gessler zdradziła przepis na sałatkę jarzynową
Nasza reporterka, Karolina Motylewska, spytała słynną restauratorkę o przepis na sałatkę jarzynową, która, jak głoszą żarty, w czasie świąt stanowi 75% ludzkiego organizmu. Magda Gessler zdradziła, jak przygotowuje królową polskiego stołu. Okazuje się, że na próżno szukać w niej konserwowego groszku czy kukurydzy, za to można natknąć się na grzybki marynowane.
Mam ją zrobioną z prawdziwych, kiszonych, dobrych ogórków bez skórki, dobrych, kleistych, żółtych ziemniaków, dobrej marchewki, dużej ilości selera, dużej ilości warzyw korzennych. Ubóstwiam w niej dużo jajek, ale nie znoszę dużej ilości cebuli. Daję na czubek noża, bo ona potem w niej "wyje". I musi to być słodka, biała cebula hiszpańska. Lubię korniszony, lubię grzybki marynowane, które się nie ślimaczą. Natomiast nie znoszę kukurydzy, Lubię bardzo dużo jabłka. Lubię sałatkę słodko-kwaśną, ostrą od pieprzu i z majonezem, z musztardą... - wyznała prowadząca "Kuchenne Rewolucje"
CZYTAJ TAKŻE: Magda Gessler o swoich ustach. Zdradziła, czy chodzi o medycynę estetyczną. "Mój mąż robi bardzo piękne"
Ceny cateringu wielkanocnego u Magdy Gessler zwariowały?
Z okazji różnych świąt restauracja U Fukiera oferuje catering, dzięki któremu można poczuć się we własnym domu jak w słynnej restauracji. Trzeba jednak nastawić się na niemały wydatek. W tym roku Magda Gessler znów podniosła ceny potraw, które można zamówić na Wielkanoc.
Jeśli ktoś planuje podać rodzinie jajka faszerowane, musi liczyć się z wydatkiem, ponieważ jedna połówka kosztuje 7,60 zł (z szynką 8,20 zł). 200 g pasty jajecznej ze szczypiorkiem to koszt 35 zł, a 300 g sałatki jarzynowej - 43 zł. Wędliny również są drogie: pół kilo kiełbasy jałowcowej kosztuje 37,50 zł, białej parzonej 39,50 zł, schab ze śliwką 78 zł, boczek 79 zł, a 400 g pasztetu z dziczyzny i grzybów - 98 zł. Chrzan kosztuje 22 zł, a sos tatarski 39 zł.
Obiad od Magdy Gessler również nie jest tani. Pieczona kaczka z antonówkami kosztuje 193 zł, a niespełna litr kremu chrzanowego z cielęcymi puplecikami - 79 zł.
Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości. Mazurek różany kosztuje 67 zł, kajmakowy lub z białą czekoladą i kardamonem 63 zł. Baba z bakaliami to wydatek 88 zł za 1,2 kg, a jabłecznik z cynamonem 77 zł za tę samą wagę. Najdroższym deserem jest beza z kremem za 133 zł.