NewsyKoronawirus a żywność. Czy warto myć opakowania produktów kupionych w sklepie?

Koronawirus a żywność. Czy warto myć opakowania produktów kupionych w sklepie?

Koronawirus zakupy
Koronawirus zakupy
Krystyna Miśkiewicz
15.04.2020 06:00

W ostatnim miesiącu narosło wiele mitów na temat koronawirusa. Naukowcy udowodnili już, że COVID-19 przenosi się drogą kropelkową, dlatego tak ważne jest zachowywanie minimum 2 metrów odległości pomiędzy poszczególnymi osobami. W wyniku przeprowadzonych badań odkryto także, że wirus z Wuhan może przeżyć na niektórych powierzchniach – najdłużej na plastiku, bo nawet do 3 dni.

Koronawirus: czy trzeba myć opakowania przyniesione ze sklepu?

W obawie przed zarażeniem się śmiertelnym wirusem SARS-CoV-2 wiele osób zaczęło dokładnie myć opakowania produktów ze sklepu po przyniesieniu ich do domu. Słusznie? Dr med. Paweł Grzesiowski, ekspert z Centrum Medycyny Zapobiegawczej oraz wykładowca ze Szkoły Zdrowia Publicznego CMKP, w rozmowie z WP Finanse rozwiał wszelkie wątpliwości na ten temat.

Są badania, które mówią o tym, że wirus jest w stanie przeżyć na kartonie czy innym tworzywie przez dobę. Natomiast tą drogą nie opisano żadnego zakażenia. Musimy mieć do tego dystans, bo to, że wirus jest w stanie przeżyć na plastiku czy na metalu jest oczywiście niebezpieczne, ale nie oznacza, że każde opakowanie stanowi zagrożenie.

Specjalista uspokaja, że wirus nie może przenikać przez skórę. Dlatego nawet dotykając przedmiotów, na których znajdowałyby się cząstki wirusa, a jednocześnie zachowując przy tym podstawową higienę rąk, nie ma możliwości zarażenia się.

Nawet gdybyśmy przynieśli do domu opakowanie mleka, które ma na sobie wirusa, to przecież my tego kartonu nie liżemy ani nie przytulamy, więc nie jesteśmy w stanie się w ten sposób zarazić. Najważniejsze abyśmy po przyjściu z zakupów myli lub dezynfekowali ręce. To wystarczy – mówi dr Grzesiowski.
Koronawirus
Koronawirus

Niektórzy uważają sklepy za miejsca szczególnie sprzyjające transmisji koronawirusa. Nie dotyczy to jednak osiadania SARS-CoV-2 na produktach spożywczych, a unikania jakiejkolwiek konfrontacji z innymi klientami.

Wytworzyło się takie mniemanie, że sklepy są takie strasznie niebezpieczne. Ale tu chodzi o to, abyśmy nie spotykali się w tych sklepach z innymi ludźmi "twarzą w twarz", żebyśmy unikali tłumu. A nie o to, że wirus rzekomo namnaża się na produktach spożywczych, bo to nieprawda – komentuje specjalista.

Po powrocie ze sklepu należy dokładnie umyć ręce ciepłą wodą i mydłem, a niektóre produkty opłukać pod bieżącą wodą, np. jaja, warzywa i owoce. Eksperci odradzają bezpośredniego spożywania napojów z puszek – dotykając aluminiowej powierzchni ustami, jesteśmy narażeni na kontakt z wirusem. Warto puszkowane produkty poddać kilkudniowej kwarantannie, a w razie pilnego spożycia przelać do szklanego pojemnika.

Biedronka w czasie pandemii koronawirusa
Biedronka w czasie pandemii koronawirusa
Biedronka w czasie pandemii koronawirusa
Biedronka w czasie pandemii koronawirusa
Italy, Milan, february 24, 2020 : Far eastern tourist in Duomo square taking pics at the Cathedral while covering their mouth and nose as prevention from corona virus desease 

Photo © Marco Vacca/Sintesi
Italy, Milan, february 24, 2020 : Far eastern tourist in Duomo square taking pics at the Cathedral while covering their mouth and nose as prevention from corona virus desease Photo © Marco Vacca/Sintesi
Koronawirus wpływa na giełdę
Koronawirus wpływa na giełdę
Koronawirus wpływa na giełdę
Koronawirus wpływa na giełdę
Koronawirus wpływa na giełdę
Koronawirus wpływa na giełdę
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także