NewsyAnna Popek podzieliła się niezwykłym przepisem na świąteczny przysmak. To receptura jej babci i jest w domu od pokoleń!

Anna Popek podzieliła się niezwykłym przepisem na świąteczny przysmak. To receptura jej babci i jest w domu od pokoleń!

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który najchętniej dzielimy z rodziną przy wspólnym stole. To czas na tradycję, rodzinne sekrety i przysmaki, których historia sięga czasami kilku pokoleń wstecz. Jednym z takich sekretnych przepisów w tym roku podzieliła się Anna Popek, która po ukochanej babci przejęła w domu obowiązek przygotowania... kutii.

Anna Popek, przepis na kutię
Anna Popek, przepis na kutię
Elwira Szczepańska

22.12.2017 08:50

To dla nas najważniejsza potrawa, prawdziwy symbol Bożego Narodzenia. Kiedyś na dzień przed wigilią robiła ją moja babcia Małgorzata. Wyjmowała makutrę (misa do ucierania maku – od red.), którą przywiozła jeszcze z Kresów Wschodnich, i zabierała się za tarcie maku. Trwało to długo, potem bolały ją ręce. Ale było przyjemnie, bo wszyscy towarzyszyliśmy jej, siedząc przy rozgrzanym piecu – wspominała Popek w rozmowie z Faktem

Kutia to przysmak, którego historia sięga naprawdę daleko. Przygotowywano ją na wigilijne stoły na Ukrainie, w Rosji, na Litwie i w Polsce. Jest jedną z 12 potraw, które tradycyjnie wchodzą w skład wschodniosłowiańskiej wieczerzy świątecznej. Robi się ją zwyczajowo z pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu, różnorakich bakalii. W zależności od rejonu i kraju przepis może też uwzględniać mleko lub słodką śmietankę.

Przepis na kutię babci Anny Popek

Gdyby ktoś miał ochotę cofnąć się w czasie i spróbować kresowych przysmaków, może skorzystać z wyjątkowego przepisu babci Małgorzaty:

SKŁADNIKI:
  • pół kg pszenicy
  • pół kg maku,
  • po 200 gram rodzynek, orzechów, migdałów
  • 100 gram fig
  • miód, najlepiej lejący np. akacjowy
  • pół kostki masła
  • ewentualnie skórka z jednej cytryny
PRZEPIS: Pszenicę płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy kilka godzin. Następnie na wolnym ogniu gotujemy do miękkości. Trzeba uważać, by się nie rozgotowała - ziarna muszą być miękkie, ale jędrne. Mak płuczemy, przecedzamy, zalewamy wodą i gotujemy około pół godziny. Odcedzamy. Następnie trzemy w makutrze bądź przepuszczamy 2, 3 razy przez maszynkę do mielenia.Wszystkie bakalie płuczemy, migdały parzymy i obieramy ze skórki. Gdy pszenica przestygnie łączymy ją z makiem, pokrojonymi w paski figami, migdałami, orzechami włoskimi i rodzynkami. Dolewamy miodu i stopionego masła. Można dodać startej wyparzonej skórki cytrynowej. Całość mieszamy, wkładamy do miski i odstawiamy w chłodne miejsce.

Dajcie znać jak smakowało!

  • Anna Popek szykuje na święta nowy program dla TVP, odwiedzi rodzinę Anny Lewandowskiej i Roberta Lewandowskiego oraz Zenka Martyniuka
  • Anna Popek - premiera filmu Ach, śpij kochanie
  • Anna Popek - Party urodziny, 10 lat (2017)
  • Anna Popek - Przyjaciel Zaczarowanego Ptaszka 2017
  • Anna Popek szykuje na święta nowy program dla TVP, odwiedzi rodzinę Anny Lewandowskiej i Roberta Lewandowskiego oraz Zenka Martyniuka
  • Anna Popek - pokaz najnowszej kolekcji Doroty Goldpoint
  • Anna Popek szykuje na święta nowy program dla TVP, odwiedzi rodzinę Anny Lewandowskiej i Roberta Lewandowskiego oraz Zenka Martyniuka
[1/7] Anna Popek szykuje na święta nowy program dla TVP, odwiedzi rodzinę Anny Lewandowskiej i Roberta Lewandowskiego oraz Zenka Martyniuka
Wybrane dla Ciebie