140 zł za makowiec, 60 zł za żurek. Tyle wydacie za catering u Gessler i Adamczyka
Ważnym elementem wielkanocnego świętowania są tradycyjne potrawy. Kulinarni celebryci (i nie tylko!) co roku przygotowują w swoich lokalach specjalne, świąteczne cateringi. Ile trzeba zapłacić u gwiazd w tym roku?
29.03.2024 | aktual.: 29.03.2024 13:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wyczekiwana przez wielu Wielkanoc przed nami. W lokalach kulinarnych celebrytów zagościły specjalne oferty cateringowe. Obejmują one dania, których nie może zabraknąć na polskich stołach podczas świętowania. Magda Gessler, Ewa Wachowicz, Mateusz Gessler, Anna Korcz - ile trzeba wydać, aby zafundować sobie w tym roku produkty z ich lokali?
ZOBACZ TEŻ: Na co uważać podczas przedświątecznych zakupów? Katarzyna Bosacka zwraca uwagę na DWIE rzeczy
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Catering wielkanocny u Magdy Gessler
Co roku cennik wielkanocny u Magdy Gessler (podobnie jak w przypadku innych okazji) wzbudza ogromne emocje wśród konsumentów. Wszystko przez to, że restauratorka jest znana z wysokich cen swoich produktów w Delikatesach u Fukiera. W tym roku skoczyły odrobinę do góry, według zapowiedzi. Rosół kupimy za 65 zł, słoiczek majonezu za 25 zł, pięć połówek nadziewanych jajek za 41 zł, pasztet z dziczyzny za 98 zł, a roladę cielęcą za 149 zł. Oczywiście, w menu znajdziemy wiele innych pozycji, każda z nich jednak zmusza do wydatku.
Ewa Wachowicz oferuje produkty na Wielkanoc
Znana z autorskiego programu kulinarnego Ewa Wachowicz również przygotowała własne świąteczne menu. Tanio nie jest, choć należy zauważyć, że za większość dań zapłacimy mniej niż w przypadku propozycji od Magdy Gessler. Przykłady? W jej Zalipiankach za litr żurku zapłacimy 40 zł, 70 zł za kilogram śledzia w śmietanie i 60 zł za kilogram sałatki jarzynowej.
Portfel mocno uszczuplić mogą dostępne tam ciasta. Cena sernika z lukrem opiewa na aż 170 zł, a makowca z polewą czekoladową - 160 zł.
W Zaciszu u Anny Korcz wysokie ceny
W należącej do aktorki Anny Korcz restauracji Zacisze można zostawić niemało pieniędzy. Choć sama uważa, że "ceny są za wysokie", swoje dania wycenia na spore kwoty. Tak oto za litr żurku trzeba zapłacić 70 zł, za pieczoną kaczkę 90 zł, kilogram sałatki za 80 zł, a za duży sernik z czekoladą i mascarpone aż 190 zł (mniejsza wersja kosztuje 99 zł).
Kosmicznie drogie słodkości u Piotra Adamczyka
Dumą aktora Piotra Adamczyka jest jego restauracja Stary Dom, która również ma w zanadrzu menu wielkanocne. Lansujący się wykwintnymi daniami lokal to propozycja dla osób z zasobnym portfelem. Za jednego śledzia w oleju zapłacimy 37 zł, za połowę kaczki 67 zł, a za niecały litr żurku 79 zł.
Prawdziwym cenowym szokiem okazać się mogą jednak słodkości. Makowiec za 140 zł, bezowy tort pistacjowy za 200 zł i tort nugatowy za - uwaga - 290 zł!
Wielkanoc u Mateusza Gesslera też dla bogaczy?
Przed świętami wielkanocnymi nie próżnował również Mateusz Gessler, który ułożył dla gości swoich świetnie ocenianych restauracji specjalną ofertę. Do każdego z dań dołączona jest instrukcja przygotowania w domu. Stołującym się w jego lokalach ciężko będzie oszczędzić po tych wydatkach: 58 zł za bigos i gołąbki, 74 zł za kaczkę, 36 zł za kluski śląski, 180 zł za bezę z truskawkami...