Newsy"Dramat". Magda Gessler o jedzeniu w szpitalach. "Nie są przygotowane"

"Dramat". Magda Gessler o jedzeniu w szpitalach. "Nie są przygotowane"

Magda Gessler wypowiedziała się na temat jedzenia, które chorzy dostają w polskich szpitalach. Jak restauratorka oceniła to, co ląduje na talerzach wracających do zdrowia ludzi? Nie patyczkowała się.

Magda Gessler o szpitalnym jedzeniu
Magda Gessler o szpitalnym jedzeniu
Źródło zdjęć: © KAPiF

Magda Gessler to jedna z najbardziej rozpoznawalnych postaci w polskim świecie kulinarnym. Od 15 lat prowadzi popularny program "Kuchenne rewolucje", który pomógł wielu restauracjom, choć nie wszystkie zdołały przetrwać po jej interwencji. Gessler znana jest z niekonwencjonalnych metod, które często okazują się skuteczne, ale nie zawsze spotykają się z pełnym zrozumieniem właścicieli lokali.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Magda Gessler i jej przepis na sałatkę jarzynową.

Magda Gessler o jedzeniu w szpitalach

O jedzeniu w szpitalach krążą legendy. Niestety, nie są to zwykle przyjemne opowieści, a raczej coś na pograniczu dramatu i horroru. W mediach społecznościowych ludzie dzielą się zdjęciami swoich posiłków, które otrzymują, przebywając na oddziałach szpitalnych. Kilka słów na ten temat rzuciła też Magda Gessler. Jej zdaniem, szpitale nie są przygotowane do karmienia pacjentów z konkretnymi problemami zdrowotnymi, a zdrowe żywienie powinno iść w parze z leczeniem.

Nasza służba zdrowia nie jest przygotowana na leczenie ludzi, którzy mają nadciśnienia, zawały czy tętniaki. To wszystko jest "pocovidowe", ale jest też efektem złych zwyczajów jedzeniowych Polaków, one są dramatyczne i wykańczają ludzi. To wszystko musi iść w parze, a jedzenie w szpitalach to po prostu dramat. Od tego powinniśmy zacząć, bo jeśli już leczymy i wydajemy tyle na lekarstwa, to wydawajmy również na zdrową dietę, której pacjenci nie dostają - powiedziała "Faktowi".

Magda Gessler o szkołach gastronomicznych: "Tragedia"

Restauratorka wyznała, że nie tylko w szpitalach nie jest dobrze, nawet w restauracjach brakuje dobrze wykształconej kadry, która rozumie współczesne trendy żywieniowe.

My nie mamy kim pracować, nie ma ani kadr menedżerskich, stafu kelnerskiego, porządnych kucharzy. Ministerstwo w ogóle o tym nie myśli, a w polskich szkołach kulinarnych jest jeden kurczak na tydzień do nauki. Do tego uczy się używania złych produktów. To tragedia. Cały świat idzie w kierunku, by mniej jeść, ale zdrowo. U nas to kuleje.

Jej zdaniem potrzebne byłyby zmiany nawet podstawy programowej w szkołach branżowych. Czy to sprawiłoby, że pacjenci w szpitalach także jedliby lepiej i zdrowiej?

Magda Gessler
Magda Gessler © KAPIF | KAPIF.pl

Wybrane dla Ciebie