Olga Tokarczuk na bankiecie po odebraniu Nobla zjadła same rarytasy. Czym ją ugoszczono?
Olga Tokarczuk, to druga Polka, a pierwsza prozaiczka, która została nagrodzona Literacką Nagrodą Nobla. Uroczysta gala, podczas której w gronie innych laureatów odebrała prestiżowe wyróżnienie, odbyła się we wtorek, 10 grudnia.
12.12.2019 | aktual.: 12.12.2019 14:03
Pisarka na scenie pojawiła się w zachwycającej sukni z pięknym przesłaniem, a naocznymi świadkami tego wydarzenia byli jej najbliżsi.
Olga Tokarczuk na uroczystej kolacji. Co jadła?
Tuż po uroczystej ceremonii odbył się tradycyjny bankiet, na który zaproszono do ratusza. Goście dotarli do niego specjalnymi autobusami - mogli w nim uczestniczyć jedynie wybrani. Olgę Tokarczuk usadowiono w zaszczytnym miejscu, pomiędzy królem Szwecji Karolem XVI Gustawem, a księciem Danielem, o czym w sieci poinformowała obecna na wydarzeniu Agnieszka Holland.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=874689942945686&set=pcb.874690742945606&type=3&theater
Co przygotowano dla uczestników tej niezwykłej kolacji? Menu trzymano w tajemnicy aż do samego bankietu, podczas którego zaserwowano jego uczestnikom prawdziwe rarytasy. Jak donosi Super Express wśród nich była m.in. kaczka nadziewana czarnymi kurkami i tymiankiem cytrynowym. Oprócz niej, podano malinowy deser. To jednak nie koniec:
Jesteście zaskoczeni takim doborem dań?
Zobacz także