Pierogi, śledzie, barszcz grzybowy, kutia – najważniejsze przepisy Magdy Gessler na święta w jednym miejscu
Magda Gessler, to niekwestionowana królowa smaku. Popularność przyniosły jej Kuchenne rewolucje, program, w którego czasie pomaga podupadającym knajpom stanąć na nogi. Nic więc dziwnego, że w okresie Świąt Bożego Narodzenia wiele osób, chcąc zrobić jak najlepsze potrawy na kolację wigilijną, sięga po przepisy polecane przez restauratorkę.
22.12.2020 | aktual.: 22.12.2020 16:40
Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami według przepisu Magdy Gessler?
Jakie cieszą się największą popularnością? Wiele internautów zastanawia się, jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami, według przepisu Magdy Gessler? Okazuje się, że nie jest to wcale takie trudne. Potrzebne są tylko dwie godziny wolnego czasu i
składniki:
- kapusta kiszona 1 kg
- grzyby suszone 200 g, które przed gotowaniem należy namoczyć
- olej lniany 100 ml
- mąka pszenna 1 kg
- ciepła woda 0,5 litra
- cebula 3 sztuki
- masło 1/2 kostki
- sól
By zrobić pyszne pierogi, w pierwszej kolejności należy odsączyć kapustę, pokroić ją i ugotować w niewielkiej ilości wody. Następnie trzeba ugotować namoczone grzyby. Wraz z wywarem należy dodać je do gotującej się kapusty i chwilę razem gotować. Odstawić do wystygnięcia.
Kolejnym krokiem jest pokrojenie cebuli w kostkę, którą potem trzeba usmażyć na maśle i połączyć z kapustą i grzybami, a także doprawić pieprzem, solą i olejem lnianym.
Kiedy już to zrobimy, przesianą i posoloną mąkę trzeba połączyć z wodą i zagnieść ciasto. Jak zrobić ciasto na pierogi? Do tego będziemy potrzebować wymienionych
składników:
- mąka 500 g
- gorąca woda 125 ml
- sól
W pierwszej kolejności należy przesiać mąkę na stolnicę, a także zrobić dołek, w który wlejemy niewielką ilość gorącej wody. Wszystko razem należy wymieszać. Następnie trzeba zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by ostatecznie uzyskać ciasto, które nie będzie za twarde, a jednocześnie nie będzie kleić się do rąk.
Kiedy już takie uda się uzyskać, trzeba je podzielić na cztery części: trzy z nich należy odłożyć i przykryć czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta należy rozwałkować. W razie potrzeby można podsypać mąką.
Gdy już uda się to zrobić, na ciasto układamy kulki farszu, a szklanką wycinamy pierogi, które sklejamy i gotujemy we wrzątku. Kiedy już się ugotują, można je podawać z pokrojoną w kostkę i usmażoną na oleju cebulą.
Magda Gessler podaje przepis na śledzia. Jak go zrobić?
Sporą popularnością cieszy się także przepis na śledzia według receptury Gessler, który gdziekolwiek się nie pojawi, znika bardzo szybko. Żeby go zrobić, potrzebujemy następujące
składniki:
- marynowane lub solone śledzie - 5 sztuk
- jabłko winne - 1 sztuka
- biała cebula - 1 sztuka
- mleko do wymoczenia
- kwaśna śmietana - 400 g
- pieprz
- 2 łyżki drobno posiekana natka pietruszki
Sekret smaku idealnego śledzia tkwi w tym, by w pierwszej kolejności śledzie opłukać zimną wodą i wymoczyć w mleku. Następnie należy śmietanę wymieszać z cukrem, można posolić i dodać pieprz. Cebulę pokroić w piórka. Jabłko można obrać, ale nie trzeba. Należy za to pokroić je na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na plastry.
Wszystko wymieszać ze śmietaną. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Jeśli śmietana jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka. Podawać z ćwiartkami cytryny.
Jak zrobić śledzie po kaszubsku według przepisu Magdy Gessler?
Śledzie po kaszubsku były hitowym produktem jednego z odcinków Kuchennych rewolucji. Kiedy wyemitowano wspomniany odcinek, wielu internautów zaczęło szukać przepisów na wykonanie tego dania. Zwłaszcza, że śledzie sprawdzą się idealnie nie tylko na co dzień, ale także podczas wieczerzy wigilijnej. Jak je zrobić? Oprócz chwili wolnego czasu potrzebujemy
składniki:
- Filety śledziowe (majtasy) - 1/2 kg
- 2 łyżki cukru
- olej - 1/4 szklanki
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- cebula - 30 dkg
- 3 ziarenka ziela ang.
- 3 liście laurowe
- Ziarenka gorczycy
Jak je zrobić? Musimy wymoczone filety pokroić w kawałki. Następnie trzeba rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać cukier i chwilę smażyć. Kolejny krok to wlanie octu, dodanie liści laurowych, ziela angielskiego i koncentratu pomidorowego. Wymieszać i dusić kilka minut, a następnie zdjąć z ognia, dodać ziarenka gorczycy. Następnie należy je wystudzić. Potem kładziemy kawałki filetów i przekładamy sosem.
Przepis na śledź w majonezie:
Jak zrobić kompot z suszu? Przepis Magdy Gessler
To jedno z prostszych dań, bez których wiele osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Kompot z suszu jest nie tylko smaczny, ale doskonale komponuje się z innymi potrawami. Żeby go zrobić, potrzebujemy 40 min wolnego czasu, a także
składniki:
- suszone jabłka 150 g
- suszone morele 100 g
- suszone gruszki 100 g
- suszone śliwki 100 g
- suszone figi 100 g
- miód 5 łyżek
- goździki 3
- cynamon 1 laska
- skórka i sok z cytryny
Potrzebne owoce należy opłukać, włożyć do garnka i zalać 4 litrami wody. Następnie odstawić na całą dobę. Kolejnego dnia należy odlać dwie szklanki z wody, w której moczyły się owoce do rondla, garnek z owocami wstawić na ogień i gotować 30 minut. Następnie należy dodać miód, goździki, skórkę cytrynową, cynamon i gotować do uzyskania konsystencji syropu. W kolejnym kroku trzeba usunąć skórkę z cytryny, dodać sok do ugotowanych owoców i wymieszać.
Co jeśli okaże się zbyt słodki? Wówczas należy sięgnąć po skórkę cytryny.
Magda Gessler - przepis na kutię
Co ze słodkimi potrawami, które idealnie wkomponują się w słone potrawy? Magda Gessler ma przepis także na te smakołyki, wśród których prym wiedzie kutia. Jak ją zrobić? To bardzo proste. Potrzebne są
składniki:
- masa makowa 30 g
- miód 20 g
- syrop różany 10 g
- ugotowana pszenica 150 g
- bakalie (orzechy, migdały itp.) 80 g
- rodzynki
- masło do smażenia
W pierwszej kolejności należy podsmażyć na maśle pokrojone bakalie, dodać do nich miód i syrop różany. Całość trzeba smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. Następnie należy dodać masę makową oraz ugotowaną pszenicę. Jeszcze dwie minuty podsmażać. Można podawać na zimno lub gorąco.
Przepis na sałatkę jarzynową według Magdy Gessler
Bez sałatki jarzynowej wiele osób nie wyobraża sobie świąt. We wielu domach jest jedną z obowiązkowych potraw, które znajdują się na stole. O jej wyjątkowości świadczyć może fakt, że chociaż jest jeden przepis, sałatka w każdym domu smakuje inaczej. Jak zrobić ją według receptury Gessler? Do tego niezbędne są
składniki:
- ugotowana marchewka 3
- ugotowana pietruszka 2
- ugotowany seler 1 (mały)
- ogórki kiszone lub konserwowe 3 - 4
- cebula 1
- jajko na twardo 2
- jabłko 1
- groszek konserwowy 1 puszka
- ugotowane ziemniaki w mundurkach 1-2
Sos:
- pieprz
- odrobina kwaśnej śmietany
- czosnek 1 ząbek
- sól
- sok z cytryny
- majonez 1 słoik
W pierwszej kolejności należy pokroić w równą kostkę marchewki, pietruszki i seler. Trzeba je wrzucić do miski i wymieszać. Należy dodać posiekane ogórki, posiekaną i sparzoną wrzątkiem cebulę, starte na grubej tarce jabłko, pokrojone jajka, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz osączony groszek z puszki. Trzeba połączyć składniki sosu, polać sałatkę jarzynową i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Odstawić sałatkę jarzynową na całą noc w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły.
Barszcz grzybowy - przepis Magdy Gessler
Magda Gessler zna przepis także na zupę grzybową, która króluje na stołach. Jak ją zrobić? To bardzo proste. Potrzebne są następujące
składniki
- 20 dag grzybów suszonych
- 1 rosołowa porcja warzyw (1 seler, 2 pory, 3 marchewki, ¼ kapusty, 1 pietruszka)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1 ½ l wywaru mięsnego (najlepiej wołowego)
- pieprz
- 20 dag sera korycińskiego z czarnuszką
- ½ pęczka świeżego koperku (do posypania)
- grzanki (opcjonalnie)
W pierwszej kolejności należy suszone grzyby zamoczyć na noc w niewielkiej ilości wody. Rano trzeba wyjąć je z wody, ale wody nie można wylewać. Grzyby trzeba pokroić w paseczki. Warzywa należy obrać, zetrzeć na tarce. Pora pokroić tylko w paseczki, a cebulę posiekać drobno i zeszklić na maśle, w garnku do gotowania zupy.
Gdy cebula będzie miękka i przejrzysta, należy dodać grzyby oraz starte warzywa. Dwa razy trzeba zamieszać, a potem zalać całość gorącym wywarem i dodać wodę z moczenia grzybów.
Jak długo trzeba to gotować? Tak długo aż wszystkie składniki będą miękkie, a smaki się połączą, czyli przez około 45 minut na małym ogniu. Przed końcem gotowania zupy, trzeba włożyć do niej ser koryciński pokrojony w kostkę.
Na koniec należy posypać świeżym koperkiem. Można podawać z grzankami lub bez.