Magda Gessler podaje swoje ulubione przepisy na świątecznego śledzika oraz królewskiego karpia!
Śledź i karp na Wigilię według przepisu Magdy Gessler. Co jest potrzebne? Jakie składniki? Jak przygotować ryby na święta według receptury Magdy? Przeczytaj.
18.12.2018 | aktual.: 19.12.2018 00:26
Święta z Magdą Gessler
Święta Bożego Narodzenia nadchodzą wielkimi krokami. Większość kobiet szaleje już na zakupach , a za chwile zabarykaduje się w kuchni na kilka dobrych dni. Niebawem rozpocznie się bowiem wielkie gotowanie potraw świątecznych. Oczywiście prawie nikt nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnego polskiego śledzia czy też wigilijnego karpia. Tu z pomocą śpieszy niezastąpiona Magda Gessler. Słynna restauratorka podała zatem swoje ulubione przepisy na dwa popularne w Polsce dania wigilijne.
Śledź w śmietanie – przepis Magdy Gessler
Składniki:
- 5 marynowane lub solone śledzie
- 1 (duże) jabłko winne
- 1 biała cebula
- mleko do wymoczenia
- 400 g kwaśna śmietana
- pieprz
- 2 łyżki drobno posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Śledzie opłukać zimną wodą i wymoczyć w mleku. Kwaśne wystarczy opłukać wodą, osuszyć. Śmietanę wymieszać z cukrem, można posolić i dodać pieprz. Cebulę pokroić w piórka. Jabłko można obrać, ale nie trzeba. Pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na plastry. Wszystko wymieszać ze śmietaną. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Jeśli śmietana jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka. Podawać z ćwiartkami cytryny.
Świąteczny karp smażony na klarowanym maśle – przepis Magdy Gessler
Nie ma wigilii bez karpia. Tak twierdzi Magda Gessler:
Składniki:
- 1 karp
- 1 kg klarowane masło
- 4 jajko
- 2 szklanki mąka
- 2 szklanki bułka tarta
- sól
Przygotowania:
Karpia pokroić w dzwonka, nasolić i odstawić na pól godziny do lodówki (albo na noc). Jajka rozbełtać. Masło rozgrzać w głębokiej patelni lub rondlu. Panierować bardzo dokładnie dzwonka ryby najpierw w mące, potem w jajku, na końcu w bułce. Wkładać porcjami do masła i smażyć na złoto raz odwracając w trakcie smażenia.
Magda Gessler życzy smacznego.