Katarzyna Bosacka miażdży te potrawy na Wielkanoc. "Tablica Mendelejewa"
Katarzyna Bosacka od lat uczy Polaków jak czytać etykiety i jeść zdrowiej. I co roku przed Bożym Narodzeniem czy Wielkanocą przypomina, że powinniśmy te święta spędzić nad dobrymi jakościowo potrawami. Właśnie napisała, co absolutnie nie powinno znaleźć się na naszym stole.
Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka, która zdobyła popularność dzięki programowi "Wiem, co jem" emitowanemu na antenie TVN Style. Program ten przyczynił się do wzrostu świadomości Polaków na temat zdrowego odżywiania. Bosacka jest autorką 11 publikacji, w których doradza, co warto kupować i jak przygotowywać zdrowe posiłki. Jej książka "Cuda w kuchni" cieszy się dużym zainteresowaniem. Po zakończeniu współpracy z TVN w 2019 roku Bosacka skupiła się na rozwijaniu swojego kanału na YouTube – EkoBosacka, gdzie edukuje Polaków w zakresie zdrowego i ekologicznego stylu życia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Katarzyna Bosacka o kulisach rozwodu. "Mamy taką umowę gentelmeńską"
Tego Katarzyna Bosacka nie radzi jeść w Wielkanoc
Katarzyna Bosacka postanowiła kolejny raz przypomnieć Polakom, jak spędzić święta w sposób, który nie narazi nas na nieprzyjemności ze strony układu pokarmowego i nie tylko. Okazuje się, że dziennikarka stanowczo odradza kupowanie "gotowców", które pojawiają się już w sklepach.
Należy wystrzegać się gotowców, sklepowych mazurków, serników z mnóstwem składników, żurków z rękawa i białych barszczy z kartonu. Gotowa sałatka jarzynowa z tablicą Mendelejewa w środku? Nie, dziękuję - stwierdziła Bosacka w rozmowie z Plejadą.
CZYTAJ TAKŻE: Magda Gessler podała ceny cateringu na Wielkanoc. Łapcie się za portfele. Teraz to już przesadziła?
Katarzyna Bosacka ostrzega przed tymi składnikami
Bosacka od lat uczy, jak czytać etykiety produktów i radzi, by wybierać te z małą liczbą składników, które nie są przetworzone. Przy okazji zakupów na wielkanocny stół także powinniśmy sprawdzać, czy towar, który wkładamy do koszyka, ma krotką i zrozumiałą dla nas listę składników, czy może pojawiają się w niej pojęcia, których nie potrafimy rozszyfrować. Warto zwracać uwagę na wszelkiego rodzaju "domowe" potrawy, które raczej nie przysłużą się naszemu zdrowiu.
Trzeba zwracać uwagę na to, ile jest mięsa w mięsie, cukru w cukrze i jajek w majonezie. Czy lista składników jest krótka i zrozumiała, czy nie ma w niej dziwnych składników.