NewsyBasia Ritz otworzyła restaurację!

Basia Ritz otworzyła restaurację!

Basia Ritz otworzyła restaurację!
Michał Gołębiowski
06.07.2014 14:45, aktualizacja: 06.07.2014 15:02

Zaserwowała same pyszności! Zobaczcie, kto się nimi delektował.

Basia Ritz otworzyła restaurację w Gdańsku przy ulicy Szafarnia 6. Jak poinformował portal Trojmiasto.pl, bankiet dla około 100 osób był jednocześnie przyjęciem kapitańskim dla załóg żaglowców, które zawinęły do Gdańska na 18. edycję Baltic Sail.

Cieszę się, że nadszedł ten dzień. Jestem szczęśliwa i pełna optymizmu, że restauracja spodoba się mieszkańcom Gdańska i turystom - powiedziała Basia Ritz. - Postawiłam na młody zespół, który nie ma wielkiego doświadczenia w kuchni, ale za to tryska energią i chce chłonąć wiedzę. Liczę, że uda mi się stworzyć zgrany zespół, który z entuzjazmem i zaangażowaniem będzie budował ze mną markę Ritz.

Basia Ritz wygrała Masterchefa, więc tym bardziej czuje presję stworzenia miejsca, które będzie słynęło z bardzo dobrego jedzenia. Na szczęście nie jest sama. Przede wszystkim może liczyć na wsparcie męża, który towarzyszył jej także na otwarciu restauracji.

Świetnie, że marzenie Basi się spełniło, ale nigdy nie myślałem, że droga do jego realizacji może stać się koszmarem - żartował Uli. - Basia ma już za sobą duży sukces: wygrana w programie otworzyła jej drogę do własnego lokalu, ale o sukcesie będziemy mogli mówić dopiero, gdy lokal będzie cieszył się popularnością i miał swoich stałych bywalców.

Basia Ritz na otwarcie restauracji zaprosiła finalistkę Top Chef Malikę, Adama Czapskiego z programu Ugotowani, Masterchef i Hell's Kitchen oraz kolegów z programu Masterchef: Mikołaja Reja i Macieja Koźlakowskiego. Na przyjęciu pojawili się też kapitanowie i załogi żaglowców, które zawinęły do Gdańska na 18 zlot Baltic Sail. Gospodarzem imprezy był Mateusz Kusznierewicz oraz Zbigniew Gutkowski.

Można było posmakować m.in. chłodnik z pomidorów malinowych z truskawką i chili, carpaccio z ozorków z sałatką z fasoli, czerwonej cebuli i rzodkiewki, mini sznycelki cielęce z sałatką ziemniaczaną, sałatkę z mini penne z suszonymi pomidorami, oliwkami, kaparami, parmezanem i chipsami z boczku - czytamy na stronie portalu.

Wygląda na to, że Gdańsk zyskał kolejną atrakcję turystyczną.

Fotografia: screen z Facebook.com
Fotografia: screen z Facebook.com
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także