Tomasz Jakubiak nadaje z Izraela. Przez przypadek znalazł niezwykłe miejsce
Tomasz Jakubiak wyjechał do Izraela, by leczyć nowotwór, na który niedawno zachorował. Poza badaniami ma też czas na to, by spędzić kilka chwil z rodziną, która mu towarzyszy. Właśnie odnalazł niezwykłe miejsce.
Tomasz Jakubiak, znany kucharz i juror programu "MasterChef", zmaga się z rzadką formą raka dwunastnicy. To niezwykle rzadki nowotwór, który w Polsce diagnozowany jest tylko u około 200 osób rocznie. Jak przyznała jego żona Anastazja, kucharz ma częste napady bólu i szybciej się męczy, co utrudnia mu wykonywanie nawet podstawowych czynności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Michel Moran o Tomku Jakubiaku, jego stanie zdrowia i pozytywnej energii. " Gdy o tym mówię, mam gęsią skórkę"
Tomasz Jakubiak wyleciał na leczenie do Izraela
Tomasz Jakubiak zdecydował się na leczenie w Izraelu. W klinice wdrożono nowoczesne metody terapii, które mają na celu powstrzymanie postępów choroby i poprawę jakości życia Tomasza. Pobyt jest możliwy dzięki ogromnemu wsparciu społeczeństwa, które włączyło się w zbiórkę funduszy na jego leczenie.
Tomasz Jakubiak nadaje z Izraela
Choć niedawno poinformował fanów, że odżywia się pozajelitowo ze względu na problemy z układem trawiennym, Tomasz Jakubiak nie przestał być miłośnikiem niezwykłych smaków. Podczas zwiedzania okolicy, w której się znajduje, Jakubiak z rodziną trafili do niewielkiej knajpki w dzielnicy arabskiej, gdzie jego bliscy próbowali lokalnych smaków.
Przez przypadek trafiliśmy do małej knajpki w arabskiej dzielnicy, gdzie podają dziwne rzeczy, znaczy proste i casualowe, ale bardzo pyszne. Przystawek nie zdążyłem nagrać, bo zniknęły, ale pokażę wam teraz to, co wjechało na drugie danie - relacjonował przejęty kucharz. - A na przystawkę było carpaccio z ośmiornicy z dziwną musztardą i przepyszną oliwą.
Następnie Jakubiak opisał danie z pieczonego ziemniaka na konfiturze z cebuli i budyniu z fety z czosnkiem i migdałami.
No coś na pewno obłędnego - podsumował Tomasz.
Tomasz Jakubiak nie może jeść. "Teraz już pan wie, jak to jest"
Tomasz Jakubiak nadal nie może spożywać posiłków i karmiony jest pozajelitowo. Na nagraniu wyznał, że wszystkie te potrawy, o których mówił, jadła jego żona oraz ich przyjaciele, on mógł jedynie popatrzeć.
Kucharz stwierdził, że nie je już od około dwóch miesięcy, wyostrzyły mu się wszystkie zmysły, a czosnek czuje z kilometra. Dla osoby, która związała się zawodowo z kuchnią, być w miejscu, które słynie z niesamowitej kuchni, a nie móc niczego spróbować, to po prostu katusze. Nawet teraz jednak Jakubiak potrafi zachować poczucie humoru. Gdy wrócił do szpitala, nagrał kolejny filmik, w którym zwrócił się do fanów, którzy podnoszą go na duchu.
Piszecie: teraz już pan wie, jak to jest, gdy pan gotuje, a my nie możemy spróbować tego, co na ekranie - opowiadał z uśmiechem.