Koniec z plotkami! Rodzina królewska pokazała potrawy na wigilijną kolację! Sztab kucharzy uwija się w pocie czoła!
Królowa Elżbieta II podała przepis na świąteczne ciasteczka imbirowe oraz zdradziła, czym ugości członków rodziny królewskiej. Jakie smakołyki trafią na stół? Zobacz zdjęcia.
19.12.2018 11:30
Co królowa Elżbieta II poda gościom w święta?
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Nic więc dziwnego, że kucharze rodziny królewskiej pracują w pocie czoła, by na czas przygotować smakołyki cieszące podniebienie królowej i jej gości. Zwłaszcza, że zanim zacznie się właściwe świętowanie, w najbliższą środę monarchini i jej najbliżsi udadzą się na świąteczny lunch. W tym roku po raz pierwszy w uroczystości udział wezmą książę Louis i mąż Eugenii – Jack Brooksbank. Co trafi na stół?
Sekret zdradzono na oficjalnym królewskim Twitterze. Pod jednym ze zdjęć imponujących smakołyków zdradzono, że kucharze z tej wyprodukują ponad 1200 ciasteczek, które pojawią się w kilku smakach:
To jednak niejedyna słodka niespodzianka. Podczas nadchodzącego przyjęcia Pałac Buckingham będzie serwować kruche ciasteczka imbirowe, wykonane imiennie dla każdego gościa:
Królowa zazwyczaj zaprasza członków rodziny na posiłek przed swoim wyjazdem do posiadłości Sandringham. To właśnie tam wraz z księciem Filipem spędzi zimę, do Londynu wróci dopiero w lutym 2019. Zgodnie z tradycją, w czasie świąt Bożego Narodzenia dołączą do niej pozostali członkowie rodziny.
Przepis na pierniczki królowej Elżbiety II
Szef kuchni zdradził przepis, dzięki któremu można je przyrządzić w domu. Niemal natychmiast zareagowali na niego królewscy fani, zachwycając się wyglądem słodyczy:
Składniki:
- 200 gram mąki z dodatkiem środków spulchniających
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 1 łyżeczka mieszanej przyprawy
- 100 gramów niesolonego masła
- 75 gramów ciemnobrązowego cukru
- 25 gram cukru pudru
- 45 gramów mleka
- lukier do dekoracji
Sposób wykonania:
- Połącz razem mąkę i przyprawy, dodaj pokrojone w kostkę masło i połącz razem za pomocą palców
- Dodaj mleko, aby utworzyć z tego całość. Zawiń w folię i odłóż na minimum 2 godziny (najlepiej na noc)
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni
- W międzyczasie rozwałkuj ciasto na około 3 mm ( w zależności od wielkości ciasteczka, które chcesz zrobić).
- Następnie wytnij kształty i połóż na papierze do pieczenia lub macie silikonowej i posyp cukrem pudrem.
- Potem włóż do piekarnika i piecz aż do zastygnięcia.
- Odczekaj, aż całkowicie ostygną i ozdób według uznania.