Historyczny sukces Magdy Gessler! Dostała wyróżnienie Michelin. Co i za ile zjemy w jej restauracji?
Magda Gessler jest niekwestionowaną królową kulinariów. Od lat jest jednym z największych autorytetów tej dziedzinie. Nie tylko prowadzi restauracje, które tłumnie odwiedzają wielbiciele jej smaków, ale dzieli się także swoją wiedzą w programie Kuchenne rewolucje. Z dobrych rad gwiazdy stacji TVN, chętnie korzystają właściciele biznesów w całej Polsce. Restauratorka odmienia nie tylko menu i podaje przepisy na smaczne dania, które przyciągają tłumy, ale zmienia także wystrój lokali, które odwiedza razem z ekipą programu.
22.06.2021 | aktual.: 23.06.2021 13:24
W międzyczasie dba o to, by jej klienci osiągnęli najwyższy poziom zadowolenia. Zawsze powtarza, że: "ma być smacznie jak u mamy". Tę zasadę zdecydowanie wdraża w życie w lokalach, które prowadzi. Zdecydowanie nie może narzekać na brak klientów. W czasie wielkiego kryzysu w gastronomii, który spowodowała pandemia koronawirusa, znalazła sposób na to, by przetrwać na rynku. W swojej słynnej warszawskiej restauracji U Fukiera otworzyła okienko, przez które sprzedawała pyszne domowe potrawy na wynos.
Magda Gessler otrzymała wyróżnienie Michelin
Magda Gessler nie może narzekać ani na pusty lokal, ani na brak zainteresowania ze strony fanów. Restauratorka zyskała wielką sympatię, a Polacy chcą wiedzieć o niej jak najwięcej. Gwiazda kulinariów ku ich uciesze napisała autobiografię. Jest ona pełna bolesnych, ale także pięknych wspomnień z jej barwnego życia. Teraz do życiorysu będzie mogła dopisać jeszcze jedną kartę.
Właśnie pochwaliła się niebywałym sukcesem, ale uprzednio pogratulowała Przemysławowi Klimie, młodemu szefowi kuchni, który został okrzyknięty na gali Akademii Gastronomicznej Szefem przyszłości, szefem jutra. Sama dostała wyróżnienie od prestiżowego przewodnika Michelin za Osobowość znaczącą na świecie.
Pod postem nie brakuje gratulacji od fanów i pytań, czym jest wyróżnienie, które otrzymała restauracja. Spieszymy z wyjaśnieniem.
Czym jest gwiazda Michelin?
Gwiazdka Michelin to symbol przyznawany przez francuski przewodnik turystyczny już od 1900 roku. Jest ona synonimem luksusu i wielkiego prestiżu. Restauracje i lokale gastronomiczne, które otrzymują to wyróżnienie, muszą spełniać bardzo surowe standardy. Lokale, które ubiegają się o gwiazdkę, oceniane są na podstawie: jakości oferowanych dań, ich smaku, sposobu podania, stylu kuchni, stosunku jakości do ceny oraz stałości poziomu kuchni lokalu. Nie ocenia się wystroju i jakości obsługi, komisja skupia się jedynie na daniu.
Restauracje ocenia się w trzystopniowej skali. Jedna gwiazdka oznacza kuchnię dobrą, dwie gwiazdki to kuchnia rewelacyjna, a lokal oznaczony trzema gwiazdkami- wyjątkową. Jak do tej pory w Polsce jedynie trzy restauracje mogą cieszyć się jedną gwiazdką Michelin. Są to: Atelier Amaro, które szczyci się wyróżnieniem od 2013 roku, warszawski lokal Senses, który otrzymał ją w 2016 roku oraz Bottiglieria 1881 w Krakowie, która dostała ją w drugiej połowie 2020 roku.
Teraz Magda Gessler może pochwalić się wyróżnieniem od tego prestiżowego przewodnika. Jest czego gratulować.
Co i za ile zjemy w restauracji Magdy Gessler?
Magda Gessler może się pochwalić daniami, które sprostają nawet podniebieniom największych smakoszy. W menu U Fukiera można znaleźć między innymi kartę dań związanych z porą roku, gdzie widzimy aktualny przysmak, czyli botwinę z jajem w koszulce z młodymi ziemniakami i skwarkami, za którą zapłacimy 27 złotych. Za pasztet z dziczyzny robiony w lokalu trzeba zapłacić jedynie 36 złotych. W menu głównym znajdziemy między innymi kołduny litewskie za 35 zł, a także flaki po warszawsku, za które zapłacimy 31 zł. W naszej galerii możecie zobaczyć pozostałe pozycje z menu.