NewsyKatarzyna Bosacka mów i o jedzeniu i depresji. Czyżby chciała leczyć chorobę dietą?

Katarzyna Bosacka mów i o jedzeniu i depresji. Czyżby chciała leczyć chorobę dietą?

Katarzyna Bosacka
Katarzyna Bosacka
04.10.2023 16:23

Katarzyna Bosacka to ekspertka od czytania etykiet i śledzenia, co kryje się w żywności, którą podsuwają nam producenci. Jak nikt inny wie, jak zamienić niezdrowe jedzenie na smaczną i zdrową dietę.

Katarzyna Bosacka mówi o depresji

Wiele osób, które w mediach mówią o depresji i sposobach na jej leczenie, proponują nic innego jak czyste szarlataństwo, które nie ma niczego wspólnego ze stanowiskiem współczesnej medycyny. Dlatego trzeba uważać na to, co oferują nam celebryci. O czym zatem mówiła dziennikarka, która znana jest z programu Wiem, co jem?

Katarzyna Bosacka zaprezentowała wyniki badań, które mówią o zależności zdrowej lub niezdrowej diety i naszej sylwetki, ale także naszego samopoczucia.

Katarzyna Bosacka radzi dbać o dietę

Okazuje się, że nasza dieta wpływa nie tylko na to, jak wyglądamy - czy dysponujemy szczupłą sylwetką, a może jesteśmy otyli. Człowiek jest systemem naczyń połączonych i ostatnie badania, które zaprezentowała dziennikarka, właśnie o tym mówią.

 Żywność przetworzona może przyczyniać się do depresji i zmian w mózgu. Nowe badania rzucają światło na to, jak jedzenie typu fast food może wpływać na nasze zdrowie psychiczne i mózg. Badacze z Hiszpanii dowiedli, że przekąski, słodkie napoje, gotowe dania, wędliny, ciastka i inne dania typu fast food mogą zwiększać ryzyko depresji i wpływać negatywnie na nasz mózg. W badaniu wzięło udział 152 dorosłych osób, których jedzenie było monitorowane przez rok. Okazało się, że osoby jedzące więcej żywności przetworzonej częściej doświadczały objawów depresji, a ich mózg miał mniejszą ilość "szarej substancji", która jest ważna m.in. przy podejmowaniu decyzji.

Katarzyna Bosacka pokazała swoim fanom, co wybierać w zamian, by cieszyć się nie tylko świetną figurą. To, co poleca, także pozytywnie wpływa na działanie mózgu.

A jakie produkty wzmacniają nasz mózg?Jajka, brokuły, pomarańcze, orzechy, kurkuma, pestki dyni, kakao, ryby, siemię lniane, awokado, owoce jagodowe, warzywa liściaste

To, co zaprezentowała gwiazda, nie jest zatem dziwnym sposobem leczenia depresji. Pokazuje jednak, że mamy wybór, jeśli chodzi o lepszą lub gorszą pracę naszego mózgu. Zastosujecie się do jej rady?

Katarzyna Bosacka
Katarzyna Bosacka
Katarzyna Bosacka
Katarzyna Bosacka
Katarzyna Bosacka
Katarzyna Bosacka
Katarzyna Bosacka
Katarzyna Bosacka
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także