Anna Lewandowska tłumaczy się ze składu swoich przekąsek. Wykryto tam pestycydy
Anna Lewandowska musi tłumaczyć się ze składu swoich przekąsek, które sprzedaje pod marką Foods by Ann. Fundacja Pro-Test wykonała bowiem badania, które wykryły w produktach tej marki pestycydy. Jest oświadczenie w tej sprawie.
Fundacja Pro-Test przebadała przekąski, które sprzedaje Anna Lewandowska. Badania zostały przeprowadzone w laboratorium Zakładu Badań Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach, co gwarantowało ich rzetelność. Okazuje się, że w produktach Foods by Ann znaleziono pestycydy, a w Energy Simple Bar Truskawkowy, batoniku tej marki, wykryto aż siedem rodzajów pestycydów.
Jak Ania Lewandowska podsumowała małżeństwo z Robertem?
Marka Foods by Ann reaguje na badania ich przekąsek
Przepisy Unii Europejskiej regulują nomy zawartości pestycydów w składnikach produktów, przeznaczonych do spożycia. Nie określają jednak ich zawartości w produktach złożonych z wielu składników, co oznacza, że produkt spełnia normy, o ile każdy z jego składników te normy spełnia.
Dlatego też w oświadczeniu, przesłanym do Plotka, marka Foods by Ann przekazała, że żywość, jaką produkuje i sprzedaje, spełnia wymogi prawne, obowiązujące na terenie Unii Europejskiej.
W związku z informacjami dotyczącymi wykrycia pozostałości pestycydów w produktach naszej marki, pragniemy poinformować, że wszystkie nasze produkty wytwarzane są w certyfikowanych i regularnie kontrolowanych zakładach produkcyjnych, spełniających wymogi prawa Unii Europejskiej oraz obowiązujące standardy jakości i bezpieczeństwa żywności - napisano.
CZYTAJ TAKŻE: Hiszpanie wzięli pod lupę majątek Lewandowskich. Warta miliony willa na Majorce, to tylko mały ułamek ich bogactwa
Produkty Anny Lewandowskiej mają być najwyższej jakości
W oświadczeniu można też przeczytać, że firma Foods by Ann kontroluje każdy składnik, używany do produkcji przekąsek. Normą w firmie są systematyczne badania pod kątem spełnienia wymagań mikrobiologicznych.
Każdy surowiec wykorzystywany do produkcji podlega szczegółowej kontroli jakości. Do każdej partii dostarczane są certyfikaty analizy, które potwierdzają zgodność surowców z obowiązującymi normami unijnymi, a surowce dodatkowo wyrywkowo badane. Produkty gotowe są systematycznie badane pod kątem spełnienia wymagań mikrobiologicznych, zgodnie z przyjętym harmonogramem badań, co pozwala nam zapewnić ich bezpieczeństwo i wysoką jakość - pisze firma Anny Lewandowskiej.
Dotychczasowe badania marki nie wykazały, by jakiekolwiek normy zostały przekroczone, jeśli chodzi o składniki, używane do produkcji żywności.
Współpracujemy wyłącznie ze sprawdzonymi i wiarygodnymi dostawcami surowców, którzy gwarantują zgodność swoich produktów z wymogami bezpieczeństwa. Podkreślamy, że żadne dotychczasowe badania prowadzone przez nas ani przez niezależne laboratoria nie wykazały jakichkolwiek niezgodności lub przekroczeń obowiązujących norm w naszych produktach. Zapewniamy, że dokładamy wszelkich starań, aby utrzymać najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa naszych produktów. Dla naszej firmy są to wartości nadrzędne, które konsekwentnie realizujemy na każdym etapie produkcji - czytamy w oświadczeniu.