NewsyMąż Marioli Bojarskiej-Ferenc wylądował w szpitalu. “Przeżyliśmy chwile grozy”

Mąż Marioli Bojarskiej-Ferenc wylądował w szpitalu. “Przeżyliśmy chwile grozy”

Mariola Bojarska-Ferenc, Ryszard Ferenc fot. AKPA
Mariola Bojarska-Ferenc, Ryszard Ferenc fot. AKPA
23.09.2023 15:37

Mariola Bojarska-Ferenc to polska dziennikarka, producentka telewizyjna, trenerka fitness i gimnastyczka artystyczna. 62-latka kocha zdrowy styl życia i zaraża tą ideą wszystkich dookoła. Niedawno w jej życiu doszło do przykrej sytuacji. Mąż Marioli źle się poczuł, dokuczały mu silne bóle. Ryszard trafił do szpitala, gdzie ustalono, że cierpi na uchyłki w jelitach. Ból, z którym się zmagał nasilił się po zjedzeniu nasion chia.

Mąż Marioli Bojarskiej-Ferenc trafił do szpitala. Konieczny był zabieg

Jak się okazuje, uważne podejście do codziennych wyborów żywieniowych i aktywny tryb życia nie zawsze są gwarantem dobrego zdrowia i samopoczucia. Przekonała się o tym Mariola i jej mąż. Wszystko zaczęło się, gdy dwa miesiące temu Ryszard trafił do szpitala po zjedzeniu nasion chia. Konieczna była operacja.

Już jest dobrze, ale przeżyliśmy chwilę grozy. Skończyło się szpitalem, nerwami i zabiegiem. Nie wyglądało to kolorowo, ale najgorsze już za nami. Dziesięć dni walczyliśmy o jego zdrowie w szpitalu MSWiA w Warszawie - wyznała dziennikarka w wywiadzie dla Super Expressu

Jak teraz czuje się jej mąż? Na szczęście powoli wraca do zdrowia.

Rysiu został przebadany wzdłuż i w szerz i ogólnie jest już zdrowy jak ryba - uspokoiła w dalszej części rozmowy Mariola.

Mariola Bojarska-Ferenc także cierpi na uchyłki w jelitach

Nie tylko Ryszard, ale także Mariola ma ten sam problem. Uchyłki w jelitach mogą powodować produkty, które są powszechnie uznawane za zdrowe i bogate w niezbędne składniki odżywcze.

Każdy powinien zwrócić uwagę na uchyłki w jelitach. Bardzo mało osób robi kolonoskopię i nie wie, że w ogóle to ma, więc cierpi. To są takie zajezdnie w jelitach. Jeżeli tak, jak mój mąż, odżywiamy się zdrowo, a nie wiemy o tym, może to się okazać tragiczne w skutkach - mówiła Mariola. 

Dolegliwości Ryszarda nasiliły się po zjedzeniu nasion chia. Dlaczego?

Rysiu jadł chia i te malutkie pesteczki powchodziły w te tzw. zajezdnie i spowodowały stany zapalne. To jest niebezpieczne. Może skończyć się nawet perforacją jelita. Przy okazji okazało się, że ja też mam takie uchyłki, bo miałam straszne bóle. Podejrzewałam, że to jest wyrostek, ale wyrostek mam już dawno wycięty, więc wykluczyłam - wytłumaczyła Mariola.  

Propagatorka zdrowego odżywiania poradziła również, co jeść, a czego unikać w przypadku uchyłków w jelitach.

Trzeba stosować dietę, w której należy wykluczyć owoce i warzywa, które mają w sobie pestki, w szczególności takie malutkie. Nie możemy jeść, m.in.  malin, truskawek, nasion chia. Jemy dużo zielonych warzyw, bo one uszczelniają jelita oraz ryb, które mają wiele witamin - podsumowała.

Co o tym myślicie?

scena z: Mariola Bojarska-Ferenc, SK:, , fot. Kurnikowski/AKPA
scena z: Mariola Bojarska-Ferenc, SK:, , fot. Kurnikowski/AKPA
scena z: Mariola Bojarska-Ferenc, SK:, , fot. Podlewski/AKPA
scena z: Mariola Bojarska-Ferenc, SK:, , fot. Podlewski/AKPA
scena z: Ryszard Ferenc, SK:, , fot. Engelbrecht/AKPA
scena z: Ryszard Ferenc, SK:, , fot. Engelbrecht/AKPA
scena z: Mariola Bojarska-Ferenc, SK:, , fot. Kurnikowski/AKPA
scena z: Mariola Bojarska-Ferenc, SK:, , fot. Kurnikowski/AKPA
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także