Jastrząb ZdrowieDietyCzego nie je Gisele Bundchen? Chyba łatwiej wymienić, co je... Bardzo mało i bardzo monotonnie, choć też bardzo... modnie

Czego nie je Gisele Bundchen? Chyba łatwiej wymienić, co je... Bardzo mało i bardzo monotonnie, choć też bardzo... modnie

Dieta Gisele Bundchen (fot. ONS)
Dieta Gisele Bundchen (fot. ONS)
Ewa Kamionowska
07.01.2016 10:35, aktualizacja: 09.01.2016 17:53

O dietach modelek krążą prawdziwe legendy. A to że odżywiają się przysłowiowym listkiem sałaty i popijają go wodą, a to że połykają waciki nasączone sokiem, a to - dla równowagi - że jedzą superzdrowo albo właśnie że niezdrowo... Ile modelek, tyle sposobów żywienia.

Tymczasem odsłaniamy przed wami sekrety diety Gisele Bundchen. 35-letnia brazylijska piękność co prawda w 2015 roku po 20 latach pracy zawodowej oficjalnie pożegnała się z wybiegiem, ale wciąż trzyma idealną figurę i jest na diecie. Jakiej? No, cóż, dość rygorystycznej, skoro łatwiej wymienić, co je niż to, czego nie ma w jej lodówce.

Allen Campbell, który jest osobistym szefem kuchni w domu Gisele Bundchen i jej męża futbolisty Toma Brady'ego, zdradził w "US Weekly" szczegóły stylu żywienia pary.

80 procent  ich diety stanowią warzywa. Zero białego cukru. Zero białej mąki. Zero glutaminianu sodu. Używam tłoczonej na zimno oliwy, ale nigdy na niej nie smażę. Gotuję wyłącznie na oleju kokosowym. Tom nie toleruje warzyw z grupy psiankowatych, bo nie działają przeciwzapalnie, dlatego nie przyrządzam dań z dodatkiem pomidorów, papryki, grzybów, bakłażanów. No, może z pomidorami, ale najwyżej raz w miesiącu - zdradza szef kuchni. - Zero kawy. Zero kofeiny. Zero grzybów. Zero nabiału - dodaje.

Uff, trzeba się sporo nakombinować, by gotować bez tak wielu składników. Ale Allen Campbell ma swoje sposoby. I nawet mimo odrzucenia wielu produktów, potrafi gotować smacznie i zdrowo. W dodatku tak, że dzieci pary nie grymaszą.

Podczas gdy 6-letni syn Benjamin Rein i 3-letnia córka Vivian Lake zajadają się sushi z brązowego ryżu, Gisele i Tom pałaszują inne dania swojego szefa kuchni, do których ten używa samych modnych składników.

Ostatnio zrobiłem danie z kaszy quinoa z dodatkiem zielonych warzyw. Używam też jarmużu i boćwiny. Dodaję czosnku pieczonego w oleju kokosowym, pieczonych migdałów albo sosu z orzechów nerkowca do curry, trawy cytrynowej, odrobinę imbiru. To dla nich jedzenie w stylu "comfort food" - zdradza kucharz.

Brzmi zdrowo? Na pewno. Brzmi pysznie? Pewnie!

Jedlibyście? :)

Gisele Bundchen i jej mąż Tom Brady, MET Gala 2014 (fot. ONS)
Gisele Bundchen i jej mąż Tom Brady, MET Gala 2014 (fot. ONS)
Gisele Bundchen
Gisele Bundchen
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także