Tymi potrawami Wojciecha Modesta Amaro zachwycił się świat! Znamy menu wszystkich dań Polaka na międzynarodowym festiwalu
Wojciech Modest Amaro jest właścicielem jednej z najlepszych restauracji w Polsce. Jego Atelier Amaro jako pierwsze w kraju otrzymało w 2013 roku prestiżowe wyróżnienie - gwiazdkę Michelin. Sam Amaro szerokiej publiczności dał się poznać jako surowy szef w programie Hell’s Kitchen. Dodatkowo jest przewodniczącym jury w Top Chefie, jednym z największych hitów telewizji Polsat.
10.02.2016 | aktual.: 11.02.2016 01:03
Kilka dni temu w Wielkiej Brytanii, w ekskluzywnym hotelu Lancashire odbyła się 16. edycja prestiżowego festiwalu kulinarnego Obsession. Tegoroczne wydarzenie miało dla nas szczególne znaczenie, ponieważ po raz pierwszy w historii tego konkursu, wśród najlepszych kucharzy znalazł się polski szef kuchni.
Udział w festiwalu był dla Wojciecha Modesta Amaro wielkim wyróżnieniem i wydarzeniem pełnym emocji. Mistrz kuchni wraz ze swoim zespołem zachwycili gości zaproponowanymi daniami. Sam szef podsumował kolację w następujących słowach:
Udało się nam dowiedzieć, jakie dania szef Amaro zaserwował gościom Festiwalu Obsession. Okazuje się, że mistrz kuchni postawił na składniki z najwyższej półki, które połączone w nietypowy sposób cieszyły nie tylko podniebienia, ale i oczy gości. Wśród przygotowanych potraw znalazły się:
- Polski kawior z jesiotra z jadalnymi kamieniami z wędzonego węgorza, marynowanej dyni i pieczonego kalafiora
- Mini sandwich z kaszanki z orzechami i chipsami z palonej cebuli
- Tatar z troci z dressingiem z jarzębiny i rokitnika
- "Pierogi " z sera z kapustą marynowaną w occie sosnowym i fermentowanym czosnkiem
- Halibut w przyprawie piernikowej z czyśćcem błotnym w marynacie z płatków róży, sos szafranowy i listki nasturcji
- Pierś gołębia w węglu drzewnym, cannelloni z buraka z pianą z ginu
- Lody chałwowe z solonym makiem
- "Gruszka " - sernik świerkowy, pigwa z octem jabłkowym i trybulą
Zobaczcie w naszej galerii zachwycająca dania, które wyszły spod ręki najlepszego szefa kuchni w kraju. Te potrawy to małe arcydzieła!