Tort weselny księcia Harry'ego i Meghan Markle to prawdziwe dzieło sztuki! Od samego patrzenia cieknie ślinka. Znamy przepis!
Przygotowania do królewskiego ślubu są już na ostatniej prostej. Nic dziwnego, skoro już jutro, 19 maja w St George's Chapel, książę Harry i Meghan Markle wypowiedzą sakramentalne „tak”. Jaki jest przepis na udane wesele? Przede wszystkim odpowiedni tort wykonany przez specjalistkę.
18.05.2018 | aktual.: 18.05.2018 15:31
Kensington Palace potwierdził, że para poprosiła profesjonalistę, aby stworzył tort zawierający „jasne smaki wiosny”. Ciasto będzie więc pokryte kremem i ozdobione świeżymi kwiatami, a goście królewskiej pary skosztują cytrynowy tort z owocami czarnego bzu.
Wykona go Claire Ptak, właścicielka londyńskiej cukierni Violet Bakery i Polka! W rozmowie z angielską prasą przyznała, że jest zachwycona, że została wybrana, by zrobić tort weselny dla księcia Harry’ego i Meghan:
Królewski Instagram pęka w szwach od zdjęć, na których widać Ptak przy pracy. Tort zawierać będzie m.in. 20 kg mąki, 500 ekologicznych jajek, 20 kg masła i aż 200 cytryn amalfi.
Tradycyjne ciasta weselne mają przynosić szczęście parom i ich gościom. Pierwotnie były oznaką statusu społecznego – im większe ciasto tym wyższa klasa społeczna. W Anglii i w Ameryce zazwyczaj stawia się na smaki owocowe, które pokryte są marcepanem i lukrem. Biały lukier był symbolem bogactwa, więc w często pożądano białego ciasta - a także koloru czystości i dziewictwa.
Kim jest Claire Ptak?
Pochodząca z Kalifornii Claire ma polskie korzenie, a wcześniej pracowała jako cukierniczka Alice Waters w Chez Panisse w Berkeley. W Wielkiej Brytanii rozpoczęła działalność na straganie w Broadway Market we wschodnim Londynie, gotując w domu. Później otworzyła własną ekologiczną piekarnię i jest naprawdę rozchwytywana.
Tort bez wątpienia będzie spektakularny!