Robert Makłowicz zdradza recepturę idealnego żurku. Z TYM składnikiem będzie wyśmienity
Robert Makłowicz to niekwestionowany autorytet kulinarny. Warto więc skorzystać z jego rad przed wielkanocnym gotowaniem. Jedna z nich dotyczy żurku, który z pewnością zagości na stołach w polskich domach. Według Makłowicza jest jeden składnik, który całkowicie zmieni smak zupy!
Makłowicz przez lata zabierał fanów kulinariów w rzadko odwiedzane miejsca, skąd pokazywał lokalne potrawy. Długi czas jego programy gościły na antenie TVP, natomiast od kilku już lat prężnie działa w social mediach i na serwisie YouTube. Tam subskrybuje go już ponad 625 tysięcy osób. Jego przepisy często są nieoczywiste, dzięki czemu zyskują zupełnie nowego wymiaru. Tak też jest w przypadku żurku i jego sekretnego składnika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Maja Hyzy o Wielkanocy, zdrowiu i planach na przyszłość. "Czekam z utęsknieniem na telefon..."
Robert Makłowicz radzi przed Wielkanocą. Tego nie może zabraknąć w żurku
Żurek to tradycyjna zupa wielkanocna, w której kluczową rolę odgrywa zakwas, biała kiełbasa i jajko. Nic więc dziwnego, że zajmuje ważne miejsce na świątecznym stole. Robert Makłowicz, podkreśla, że są przyprawy i warzywa, których w tej zupie nie może wręcz zabraknąć. Przede wszystkim chodzi o majeranek i dużo mniej oczywisty... czosnek. Według eksperta jest on niezbędny, by żurek zyskał odpowiednią głębię i ostrość, bo bez niego jest "nędzny i straszny".
Zobacz: Przykre losy restauracji po "Kuchennych rewolucjach". "ODCINAMY SIĘ, nie chcemy gotować dań Gessler"
To dlatego Makłowicz sięga po czosnek. Zdradził też jak podawać żurek
Dodanie czosnku do żurku to nie tylko kwestia smaku, ale także powrót do tradycji. W wielu regionach Polski czosnek od pokoleń wzmacniał smak tej zupy. Makłowicz przypomina, że ilość czosnku można dostosować do własnych upodobań, ale warto go nie żałować, by osiągnąć najlepszy efekt. Gwiazdor sugeruje również, by podawać żurek w nietypowy sposób, co doda mu wyjątkowego klimatu. Najlepiej jest zaserwować go w wydrążonym chlebie.