Restauracje wznawiają działalność od poniedziałku. Wprowadzono istotne zmiany
Koronawirus w Polsce oficjalnie zdiagnozowano w pierwszego pacjenta na początku marca. Rząd Mateusza Morawieckiego wprowadził szereg obostrzeń, które miały ograniczyć kontakty międzyludzkie i tym samym zahamować transmisję wirusa.
Koronawirus w Polsce. Restauracje i knajpy wznawiają działalność
Od kilku tygodni znoszone są niektóre restrykcje. Na nowych zasadach można korzystać m.in. z hoteli i galerii handlowych. Od poniedziałku, 18 maja, pracę będą mogły wznowić restauracje i knajpy. Jak poinformowano podczas oficjalnej konferencji prasowej, posiłek będzie można zjeść nie tylko na terenie ogródka należącego do lokalu, ale też w środku. Wprowadzono jednak pewne ograniczenia. Co zmieni się na czas trwania pandemii?
Okazuje się, że przy jednym stoliku będzie mogła przebywać jedynie rodzina lub osoby, które mieszkają w jednym gospodarstwie domowym:
Jakie jeszcze zasady będą obowiązywać? Klienci, którzy będą chcieli wejść do restauracji, będą musieli zdezynfekować dłonie. Przed wejściem do lokali powinny znaleźć się butelki z płynami antywirusowymi. Usta i nos można odsłonić dopiero w momencie, w którym zajmiemy miejsce przy stoliku. Nakaz noszenia maseczek oraz rękawiczek będzie obowiązywać kucharzy i obsługę.