Wielkanocne wypieki w restauracjach gwiazd. Ile trzeba zapłacić? Tanio nie jest. Mocno odczuli skutki inflacji

Ceny wielkanocnych babek u gwiazd

Gwiazdy nie tylko pojawiają się przed kamerami, ale też prowadzą własne biznesy. Wokół swoich nazwisk budują prawdzie imperium. Nierzadko otwierają własne firmy, a znane nazwisko przyciąga klientów. Wiele znanych nazwisk decyduje się zostać restauratorami.


Oczywiście niepisaną królową kulinariów w show-biznesie jest Magda Gessler. Jej przygoda z mediami zaczęła się właśnie od własnego lokalu. Od lat prowadziła jedną z najchętniej odwiedzanych przez warszawiaków restaurację U Fukiera. Właśnie dlatego została zaproszona do poprowadzenia Kuchennych rewolucji na antenie TVN, które okazały się wielkim hitem.
Swoje lokale prowadzą także Mateusz Gessler, który również trafił do show-biznesu, ale także Piotr Adamczyk. Gwiazdy w swoich lokalach oferują klientom sezonowe specjały. Wiadomo ile kosztują świąteczne wypieki w restauracjach gwiazd. Ich też dotknęła inflacja.
Ceny za wielkanocne babki w restauracjach gwiazd
O tym, jak gwiazdy wyceniają potrawy w swoich lokalach krążą już w sieci niemal legendy. Wiadomo, że nie jest tanio, a wraz ze wzrostem inflacji sukcesywnie podnoszą oni ceny. Za ile można kupić wielkanocną babkę w lokalach Magdy Gessler, Piotra Adamczyka, czy Mateusza Gesslera? To sprawdziła redakcja Bankier.pl.


„U Fukiera”, a więc w restauracji Magdy Gessler, za babę wielkanocną zapłacimy 88 zł. Waży ona aż 1200 g. Chętnych nie brakuje, bo kolejka oczekujących na ten wypiek ma średnio 2,5 km. Z kolei w cukierni „Słodki Słony” 800 g babki kosztuje 65 zł (w 2019 roku za podobną trzeba było wydać 50 zł – jak podaje „Fakt”). Mazurki i serniki kosztują tam znacznie więcej – aż do 150 zł. Z kolei w „Warszawie Wschodniej” u Mateusza Gesslera babka 600 g kosztuje 60 zł. W restauracji Piotra Adamczyka za 6-procjową babę trzeba zapłacić 85 zł – informuje portal.
Dla wielu osób są to zaporowe wręcz kwoty, ale gwiazdy nie narzekają na brak klientów. Produkty rozchodzą się jak przysłowiowe bułeczki, po czym można wnioskować, że Polacy są w stanie zapłacić sporo za ulubioną słodkość z najwyższej półki.
Sami pieczecie ciasta, czy wybieracie te ze znanych lokali?


Magda Gessler o cenach w czasie inflacji
Magda Gessler jakiś czas temu udzieliła wywiadu reporterce Jastrząb Post. Tam wspomniała o wysokiej inflacji, która i tak nie pozbawiła jej klientów. Co mówi o rosnących cenach?

Wszystkie dobre restauracje mają teraz więcej gości. To jest taka selekcja. Sprzedają się najdroższe hotele, najdroższe podróże, najlepsza i najdroższa moda. Nie ma miejsca dla ludzi, którzy są żadni.
Gwiazda przyznaje, że nie zawsze jest to sprawiedliwe, ale dobrze usytuowane osoby zawsze będzie stać na luksusowy styl życia:
Kryzys zawsze czyni takie wybory, nie zawsze są one sprawiedliwe, ale są bezwzględne.
Przypomnijmy, że ulubienica widzów TVN-u prowadzi m.in. polecany w przewodnikach Michelin U Fukiera i Słodki Słony, w którym przykładowo za drożdżówkę z czarną porzeczką zapłacimy 19 złotych. Poniżej cała rozmowa z Gessler o inflacji.



Magda Gessler - tłusty czwartek 2023



Magda Gessler przed studiem DDTVN

Piotr Adamczyk fot. KAPiF

A ja będę w Warszawie w sierpniu i do zadnego z nich nie pójdę, wszystko ugotuje i upieke sama i bedzie smaczniejsze niz u nich
bardzo niestosowana uwaga….a kim ona jest .że emblematuje ludzi…parówa…
Ze złota te wypieki????Baba to iasto proste jak drut a cała otoczka z jakością to opium dla ciemnego ludu.😁
Może jestem wg niej żadna, ale wolę sama upiec sernik czy babkę. Nie mam zamiaru dokładać pieniędzy pani Gessler, choćby jej wyroby były zachwalane. Jest na tyle arogancka i niemiła, że nie warto zajmować się jej tęgą osobą.
Dla Magdaleny Gessler ludzie, którzy nie kupią Jej wypieków, są żadnymi. Można lepsze ciasto upiec w domu. A Ona jest starą, wulgarną babą.
Jak inni wypieki dla wybranych ale kolejka 2,5km to ciekawe kto tam stoi chyba gosposie prezesów tynkarzy murarzy wystarczy połowe tanszy gaz prąd czynsz a będzie taniej ale wakacje darmozjadów w ciechocinku kosztują ha ha i to tyle
Po co kupować tak drogie wypieki, wystarczy znalezc dobry przepis na babe drozdzową i sernik i zrobić samemu z dobrych składników żadna cukierniany smak nie równa się z domowym wypiekiem, polecam, przy okazji jest satysfakcja :)))
Bardzo lubie i cenie aktora P.ADAMCZYKA,W CZERWCU ODWIEDZE RODZINE W WARSZAWIE i pojdziemy do restauracji P.Adamczyka–wiem, ze wujek tam zaglada od czasu do czasu i bardzo zachwala jadlo u P.ADAMCZYKA.