NewsyAmaro, Okrasa, Woźniak-Starak: najbardziej ekskluzywne i najdroższe restauracje w Warszawie

Amaro, Okrasa, Woźniak-Starak: najbardziej ekskluzywne i najdroższe restauracje w Warszawie

restauracje
restauracje
Natalia Brzostowska
18.08.2015 14:48, aktualizacja: 19.08.2015 14:59

Programy związane z gastronomią ostatnio są bardzo popularne. W telewizji powstaje wiele telewizyjnych show, w których uczestnicy uczą się nie tylko sztuki gotowania ale również dbałości o wygląd lokalu. Zobaczcie zestawienie najdroższych restauracji w Polsce! Właścicielami takich miejsc są między innymi Karol Okrasa, Wojciech Modest Amaro i Anna Woźniak Starak.

Portal natemat.pl obliczył koszty posiłków dla dwojga, biorąc pod uwagę, że każdy z gości zamówi przystawkę, dwa dania główne, deser i jakiś napój.

Atelier Amaro

W restauracji Wojciecha Modesta Amaro za posiłek trzeba wydać około 580 zł. Aby wejść do lokalu należy zarezerwować stolik z trzy miesięcznym wyprzedzeniem. W restauracji znajduje się jedynie kilka stolików. Nawet były prezydent Bronisław Komorowski musiał czekać na swoją kolej ponad tydzień. Wywołało to słynną aferę polityczno gastronomiczną. Amaro tłumaczył sytuację następująco:

Miałem ugościć prezydenta, a odmówić komuś, kto czekał trzy miesiące?

Jeden z najbardziej znanych kucharzy w Polce zamiast tradycyjnego menu oferuje 5 lub 8-daniowe zestawy nazywając je „momentami”.

Atelier Amaro
Atelier Amaro

Senses

Posiłek w tej restauracji kosztuje ok. 500 zł. Lokal należy do 28-letniej Michaliny Smorszczewskiej, żony Cezarego Smorszczewskiego, twórcy m. in. Alior Banku. Restauracja działa dopiero rok, a już zyskała wyróżnienie prestiżowego przewodnika Michelin i jest bardzo bliska otrzymania gwiazdki Michelin, co uczyniło by ją drugą restauracją w kraju. W Senses pracuje jeden z najlepszych kucharzy na polskim rynku- Andrea Camastra, były współpracownik i współtwórca sukcesu Modesta Amaro.

Restauracja Senses
Restauracja Senses

Osteria

Za posiłek w lokalu Pawła Zadrożnego  trzeba zapłacić ok. 480zł. Restauracja specjalizuje się w świeżych rybach oraz owocach morza, które przylatują na zamówienie prosto z Islandii. Lokal prosperuje już od 12 lat, a rozgłos przyniosła mu afera związana z aferą podsłuchową związaną z Pawłem Grasiem i Jackiem Krawcem, prezesem PKN Orlen. Restauracja straciła na popularności ale właściciel postanowił nie zamykać swojego biznesu.

Lokal specjalizuje się w świeżych rybach i owocach morza sprowadzanych z Wysp Owczych, Islandii, Francji, czy Włoch. Dlatego właśnie ceny są wyższe niż w restauracjach, które korzystają z produktów mrożonych.

Restauracja Osteria
Restauracja Osteria

Nolita

Właścicielem lokalu jest Jacek Grochowina, który zdobywał doświadczenie w kuchni londyńskiego hotelu Ritz. Ze zdobytym doświadczeniem wrócił do Polski aby otworzyć własny biznes. Restauracja otwierana jest w nietypowych godzinach, w okolicach lunchu oraz późnym popołudniem. Specjalizuje się w filetach z cielęciny z kurkami, bobem, czy też bardzo drogą  rybą sola dover Meuniere. Grochowina w swojej ofercie proponuje również szampan za około 2 tys. zł oraz najdroższe wino warszawskich restauracji, czyli Château Lafite-Rothschild za 11 tys. zł.

Restauracja Nolita
Restauracja Nolita

Amber Room

Lokal należy do Agaty Wejchert-Dworniak, córki nie żyjącego już założyciela ITI, Jana Wejcherta. Za posiłek dla dwóch osób trzeba zapłacić około 350 zł. Tam również miała miejsca jedna z najgłośniejszych afer podsłuchowych. Stołowali się tam m. in. Jan Kulczyk, czy Andrzej Klesyk- prezes PZU. Lokal sytuuje się na Al. Ujazdowskich. Szefem kuchni jest Robert Skubisz były szef Sheratona, a wcześniej byli to Modest Amaro oraz Jacek Grochowina.

Skubisz w jednym z wywiadów powiedział:

Chwytam tradycyjne polskie smaki, osadzając je technice sous-vide, bardzo zdrowego gotowania próżniowego. Dzięki temu potrawy zachowują oryginalny i bogaty smak, każdy kęs jest przygodą

W menu znajdują swojskie potrawy w wersjach na bogato. Najdroższy element menu to jeden z najbardziej luksusowych gatunków kawioru z jesiotra, podawany z jajkiem na toście za 360 zł.

Amber Room
Amber Room

Platter w Hotelu Intercontinental

Ten lokal należy do Karola Okrasy i mieści się w Hotelu Intercontinental. Za posiłek dla dwojga zapłacimy ok. 320zł . W lokalu znajduje się otwarta kuchnia, dzięki której klienci mogą obserwować jak powstają zamówione przez nich posiłki. Specjalizuje się w bałtyckim turbocie lub jagnięcinie. Karol Okrasa we własnej osobie obsługuje również stoliki. W 2008 roku został uznany za najlepszego szefa kuchni w międzynarodowej sieci hotelarskiej Meridien.

Amber Room
Amber Room

Belvedere, Łazienki Królewskie

Tam za dwuosobowy posiłek zapłacimy ok. 320 zł.

Restauracja należy do Anny Woźniak-Starak, która dodatkowo razem z mężem kontroluje cześć polskiego rynku leków. Restauracja wyróżnia się ścianą z żywego bluszczu i mchu oraz najbardziej luksusową toaletą w Polsce. Pomieszczenie wyposażone jest w miękką wykładzinę i ściany na których znajduje się pomarańczowy i szary plusz.

Restauracja Belvedere
Restauracja Belvedere
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także