Magda Gessler w mocnych słowach o polskich restauratorach: "Uciekam za granicę" [WIDEO]
Magda Gessler nie boi się nowych wyzwań. Mimo wielu zobowiązań zawodowych cały czas przychodzą jej do głowy nowe pomysły, które stara się wdrażać w życie. Nie inaczej jest w tym przypadku.
Grzegorz Dobek
Ostatnio gwiazda postanowiła zorganizować Targi Gastronomiczno-Hotelarskie Pyszna Polska 2017. Według niej polscy restauratorzy wciąż nie mają dostatecznej wiedzy na temat tego, co robią:
To jest ciężki zawód, ale wszyscy się do niego garną. Nasze zasoby ludzkie są coraz mniejsze. Ludzie wyjeżdżają na Zachód, a to czego uczą w szkołach tutaj naprawdę jest bardzo mierne. Jest to najmodniejszy zawód, który się bardzo ceni, a nie jest on douczony. Są to młodzi ludzie, którzy biorą zewnętrzną stronę estetyki i tych wszystkich nowych dań, a kompletnie nie rozumieją filozofii kuchni - powiedziała nam
Prowadząca program Kuchenne Rewolucje też czasem miewa chwile zwątpienia w swój zawód. Co jej daje motywacji do dalszej pracy?
Robię to konsekwentnie. Uciekam za granicę, żeby nabrać jeszcze więcej energii i przekonania, że ludzie żyją z restauracji, że są szczęśliwi. Mówię szczególnie o kraju Basków, o Hiszpanii, gdzie rzeczywiście jedzenie jest ich podstawową kulturą i przez to te rodziny się nie rozpadają, są razem. To jest sposób na moment zwątpienia, ponieważ media, przede wszystkim iPhone'y, internet itd. kompletnie izolują nas od świata, ludzi, stajemy się coraz bardziej samotni, a wspólny stół, wspólna kuchnia, wspólne wyjście do restauracji łączy ludzi, stwarza emocje prawdziwe, a nie wirtualne - wyznała
Mamy nadzieję, że Magda Gessler momentów zwątpienia będzie miała jak najmniej i nigdy nie wyjedzie z Polski na stałe.