Co kupić na czas kwarantanny? Bosacka przygotowała listę niezbędnych produktów. Jest krótka i konkretna
Koronawirus w Polsce stał się faktem. Na chwilę obecną zarażonych jest ponad 150 osób. Sytuacja jest niezwykle poważna. Rząd wprowadził stan zagrożenia epidemiologicznego, zamknięte zostały granice dla cudzoziemców, nie odbywają się międzynarodowe i krajowe loty pasażerskie, anulowano zajęcia w szkołach, wstrzymano działalność kin, teatrów i oper. Mieszkańców kraju prosi się o niewychodzenie z domu bez pilnej potrzeby. Wszystkie prewencyjne działania mają na celu zapobiec rozprzestrzenianiu się groźnego dla życia wirusa COVID-19.
16.03.2020 | aktual.: 17.03.2020 01:36
Katarzyna Bosacka radzi, jakie produkty kupić na czas kwarantanny
Polacy po informacji o zamknięciu szkół i dwutygodniowej kwarantannie dla dzieci, szturmem ruszyli do sklepów. Większość społeczeństwa chciała zaopatrzyć się w najpotrzebniejsze produkty spożywcze, aby jak najrzadziej wychodzić z domu. Zaopatrzenie domowej spiżarni na dłuższy czas trzeba jednak robić z głową.
Katarzyna Bosacka na łamach dziennika Fakt zdradziła, jak mądrze zrobić zakupy w czasie epidemii. Ekspertka od zdrowego i ekologicznego stylu życia opowiedziała też, jak zachowywać się w sklepie, by zminimalizować ryzyko zarażenia się koronawirusem.
Bosacka przygotowała listę zakupów dla czteroosobowej rodziny. Co trafiło do jej koszyka?
- 60 jaj – to najzdrowszy produkt na świecie. Zawierają witaminy, minerały, dobre tłuszcze, komplet aminokwasów.
- Owoce – kilka kilogramów owoców, najlepiej tych kwaśnych: jabłek, kiwi, grapefruitów. Powinniśmy ich jeść ok. 20 dag na osobę dorosłą dziennie.
- Kasze, makarony – kilka kilogramów kasz, pełnoziarnistych makaronów, brązowego ryżu i płatków owsianych. Mają mnóstwo błonnika, minerałów i witamin z grupy B.
- Nabiał – 8 litrów kefirów, maślanek i jogurtów.
Produkty, których nie powinniśmy jeść podczas kwarantanny to m.in. czekolada i inne niezbyt zdrowe przekąski. Nie powinniśmy w tym czasie pić dużych ilości alkoholu i spożywać tłustych potraw. Robiąc zakupy warto pamiętać, że mrożonki są znacznie lepszą, bardziej wartościową opcją niż produkty w puszkach.
Pani Katarzyna radzi też, aby sięgać po produkty, które wzmacniają naszą odporność. W tym celu warto zaopatrzyć się w kiszonki posiadające bakterie probiotyczne.
Więcej na temat kiszonek Bosacka opowiedziała w jednym z odcinków swojego programu EkoBosacka na YouTubie (premierowe wydania w każdy wtorek o 21.00):