NewsyJak zrobić najlepsze pączki na tłusty czwartek? Mamy przepis prosto od Magdy Gessler

Jak zrobić najlepsze pączki na tłusty czwartek? Mamy przepis prosto od Magdy Gessler

Już jutro tłusty czwartek. To dzień w którym nie liczy się kalorii. Stara tradycja mówi, że w trzeba zjeść jak najwięcej ciastek, by mieć szczęście przez cały rok. Oczywiście najlepsze pączki to te, które zrobimy sami. Najlepiej według przepisu... Magdy Gessler :)

Przepis na pączki od Magdy Gessler
Przepis na pączki od Magdy Gessler
Ewelina Buchnajzer

03.02.2016 | aktual.: 03.02.2016 22:17

Warszawiacy doskonale wiedzą, że najlepsze pączki w stolicy można kupić w Słodkim Słonym. Co sprawia, że są takie doskonałe? Cała tajemnica tkwi przepisie restauratorki, który publikujemy poniżej.

Składniki na pączki Magdy Gessler

  • mąka szymanowska ok. 2 kg
  • cukier 300 g
  • jajka 30
  • masło 500 g
  • mleko 500 ml
  • cukier waniliowy z prawdziwej wanilii 2 opakowania
  • sól 0,5 łyżeczki do kawy
  • świeże drożdże 100 g
  • konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
  • smalec 2,5 kg
  • domowy lukier 500 g
  • skórki pomarańczowe kandyzowane 100 g

Sposób przygotowania pączków według Magdy Gessler

Do mleka dodać 100 g cukru i pokruszone drożdże,  podgrzewać mieszając, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Do ciepłego mleka z drożdżami (ok. 30-35 st. C) wsypać szklankę mąki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Z 20 jaj oddzielić żółtka od białek. Żółtka, 10 całych jaj, 200 g cukru, wanilię i sól podgrzewać mieszając trzepaczką rózgową do temp. ok. 30-35 st. C.

Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość  wymieszać go w dużej misce z masą jajeczną.  Wsypać 1,2 kg mąki i dokładnie wymieszać rękoma. Wyrabiać,  podsypując mąką, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i przestanie kleić się do rąk. Na koniec dodać roztopione masło. W zależności od wilgotności mąki, wielkości jaj i wilgotności powietrza można zużyć od 1,2 do 1,7 kg mąki. Wyrobione ciasto przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W trakcie rośnięcia dwukrotnie krótko wyrobić ciasto rękoma.

Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze porcje, formować  z nich ruloniki i kroić je na małe kawałki. Każdy spłaszczyć. Na środek włożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić je jak sakiewkę. Toczyć w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt. Układać na oprószonej mąką stolnicy zlepieniem do dołu. Przykryć suchą ściereczką  i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.

W rondlu rozgrzać smalec do temp. 180 st. C (kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć) i smażyć pączki porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, kiedy przestygną polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.

Brzmi pysznie? :)

Pączki od Magdy Gessler
Pączki od Magdy Gessler
Wybrane dla Ciebie