Szukaj

Majówka tuż tuż. Katarzyna Bosacka radzi, co najlepiej położyć na grilla. Prosto, smacznie i zdrowo [WIDEO]

Katarzyna Bosacka

Katarzyna Bosacka

Katarzyna Bosacka w majówkę podobnie, jak większość Polaków, rozpocznie sezon grillowy. Przed naszymi kamerami zdradziła, co najlepiej wrzucić na ruszt. Mięso czy warzywa? Po jakie produkty sięgnąć, by było pysznie, ale i zdrowo?

Katarzyna Bosacka temat zdrowej diety ma w jednym palcu. Gwiazda od lat doradza Polakom, w jaki sposób robić zakupy, by w naszych domach znalazły się jak najzdrowsze produkty. Przed nią nie ukryje się żadna etykieta i żadna zawiła nazwa. Przed kamerami rozszyfrowała już wiele chwytów marketingowych, dzięki którym producenci żywności przyciągają klientów.

Majówka oficjalnie rozpocznie się za kilka godzin, a wielu Polaków na ostatnią chwilę zdecyduje się na zakupy. Wiele osób w te dni rozpoczyna sezon spędzania czasu na świeżym powietrzu i planuje po raz pierwszy rozpalić grilla. Co kupić? Z pomocą przychodzi Bosacka.

Co na grilla w majówkę? Katarzyna Bosacka radzi

Katarzyna Bosacka w rozmowie z Jastrząb Post opowiedziała, jak wyglądają chwile przy grillu, które spędza ze swoją rodziną i jakie potrawy lądują wtedy na ruszcie. Doradziła także, co zrobić, jeżeli chcemy, żeby grillowanie podczas majówki było nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe.

Okazuje się, że to wszystko można ze sobą świetnie połączyć i stworzyć dania, z których ucieszy się każdy domownik. Jakie dobre rady dla Polaków ma dziennikarka?

Bardzo namawiam od lat Polaków i robię to sama od lat, bo nasza rodzina jest podzielona. Tzn. jest część męska, czyli są nasi synowie, którzy lubią i jedzą mięso, i jest część żeńska, czyli nasze córki, które tego mięsa nie dotykają. I my musimy się na tym grillu spotkać. Ja z mężem jesteśmy pomiędzy, jemy coraz mniej mięsa, lubimy warzywa. Muszą być i warzywa, i musi być coś mięsnego. Namawiam Polaków, żebyśmy rzeczywiście kładli te warzywa na grilla. To może być po prostu pokrojona cukinia posypana solą i ulubionymi ziołami. To może być bakłażan pokrojony w plasterek, z oliwą czy solą. To mogą być szparagi, które są cudowne. Za chwileczkę będziemy mieć sezon szparagowy. Ja odrywam także nóżki od pieczarek i tam wsadzam masło czosnkowe i też jemy pieczarki w tej formie.

Katarzyna przekonuje, że jedzenie warzyw jest niezwykle ważne:

Każde warzywo, które jest jedzone do mięsa powoduje, że dostarczamy przeciwutleniaczy, które pomagają w trawieniu, zabezpieczają – nawet jeżeli ta kiełbaska jest trochę spalona i są te substancje rakotwórcze, to witaminy z warzyw z grilla neutralizują te szkodliwe substancje. To jest naprawdę ważne, abyśmy pamiętali o chociaż kawałku ogórka do tej kanapki. O cukinii, bakłażanie czy pomidorze na tego grilla. Aby te warzywa były obecne w naszym życiu. Im dłużej żyje, im dłużej zajmuje się żywieniem, tym bardziej wiem, że ta dieta warzywna jest niesłychanie ważna dla naszego zdrowia i też dla naszej planety.

Cała rozmowa poniżej.

Odcinek EkoBosacka, w którym Katarzyna dzieli się przepisami na proste dania na grilla:


Katarzyna Bosacka

Katarzyna Bosacka

scena z: Katarzyna Bosacka, SK:, , fot. Piętka Mieszko/AKPA

scena z: Katarzyna Bosacka, SK:, , fot. Piętka Mieszko/AKPA

Katarzyna Bosacka niesamowicie schudła. Wygląda obłędnie

Katarzyna Bosacka niesamowicie schudła. Wygląda obłędnie

Dodaj komentarz

Najczęściej czytane dziś

Zobacz również

Może Cię zainteresować

×